Hlavní obsah

Salzburg láká na vánoční trhy, Mozartovy koule i kluziště přímo na náměstí

Novinky, Alena Lochmannová

K Vánocům neodmyslitelně patří tradiční adventní a vánoční trhy, které najdete nejen téměř v každém větším městě v České republice, ale za kterými řada lidí vyjíždí do sousedního Německa a Rakouska, kde mají svébytnou a tradiční atmosféru.

Foto: Alena Oudová

Jedněmi z nejvyhledávanějších vánočních trhů jsou ty v Salzburku. Můžete je navštívit až do 26. prosince.

Článek

Jedněmi z nejvyhledávanějších vánočních trhů jsou ty v Salzburgu. Koná se jich tady hned několik, ty nejvyhledávanější jsou však rozesety po celém starém městě. Trhy zde můžete navštívit až do 26. prosince.

Atmosféra místních trhů je báječná a neopakovatelná, je pevně spjata s atmosférou plnou vánočních písní, vůní pečených kaštanů, čerstvých preclíků, klobás i svařeného vína. Na své si zde přijdou také obdivovatelé rukodělných výrobků.

Trhy naleznete v historickém centru města na náměstích Domplatz a Residenzplatz. Přes řeku můžete navštívit také vánoční trh na náměstí Mirabellplatz před zámkem Mirabell. Adventní trh na vás čeká na nádvoří středověké pevnosti Hohensalzburg.

Trh na náměstí Mirabellplatz nabízí vedle krásně vyzdobených stánků a tradičních pochoutek jako jsou jablka v cukrové polevě na špejli či uzeniny, také ručně vyřezávané betlémy a další rukodělné výrobky. Nechybí tu ani bohatý hudební a zábavní program.

Nápady na vánoční dárky i rukodělné výrobky naleznete v prostředí středověké pevnosti nad Salzburgem, na nádvoří pevnosti Hohensalzburg. Zde se bude pravděpodobně líbit nejvíce dětem, které mají možnost si zde vyrobit vlastní vánoční dekorace. O Štědrém dnu na tomto místě v pravé poledne zazní tradiční vánoční salvy pevnostních střelců.

To, co na žádných z trhů nechybí, to jsou oblíbené Mozartovy koule, které dnes seženete poměrně snadno i u nás, ale ty pravé jsou jen jedny a pokud je chcete ochutnat, musíte se do Salzburgu rozhodně vypravit. Mozartovy koule, dříve také označované jako Mozartovy bonbóny, jsou všem velmi dobře známé pralinky z jemného nugátu a vrstvy marcipánu, které jsou potaženy tmavou čokoládou.

Do Salzburgu můžete ale i za zážitkem. Rozhodně si nenechte ujít procházku po setmělém městě, které je vánočně vyzdobené a hraje řadou světel a barev. Zážitkem je také večerní bruslení přímo na Mozartově náměstí a to za doprovodu hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám