Hlavní obsah

Vánoční stromeček v sobě skrývá až 25 000 živočichů

Stromeček není tak nevinný a něžný symbol Vánoc, jak se může na první pohled zdát. Jak se totiž říká, přestože může být nahoře hodně huj, pod blyštivými baňkami a řetězy se může skrývat několik desítek tisíc organismů – které vypadají trochu fuj. Podle norských vědců skrývá dva metry vysoký stromeček až pětadvacet tisíc roztočů, hmyzích jedinců, pavouků a dalších organismů.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční stromeček netvoří jen ozdoby, ale i tisíce roztočů.

Článek

Než je stromeček uříznut, skryjí se na něm desítky tisíc organismů, které se tam uloží k dlouhému zimnímu spánku. Skrývají se v kůře i jehličí a netuší, že je brzy probudí teplo domova. „Většina těchto živočichů se sice probudí, ale protože nemá dostatek potravy, brzy umírá,“ tvrdí zoologové z Univerzitního muzea v norském Bergenu.

Podle docenta Bjarteho Jordala mnozí lidé po postavení stromečku v pokoji začnou pociťovat symptomy alergie. Není to stromečkem samotným, ale většinou roztoči, kteří se začnou z jehličí šířit.

„Pokud byste stromeček umístili na bílé plátno, než ho vyhodíte po Vánocích ven, najdete na plátně docela velký počet organismů. Většina z nich je tak malá a umí se tak dobře skrývat, že je sotva uvidíte, ale některé větší je možné spatřit pouhým okem,“ tvrdí docent Jordal.

Stromky z plantáží přitom mívají v sobě organismů méně než ty z lesa a divoké přírody.

Reklama

Související témata:

Související články

Postřikem proti zlodějům stromků

Pořád se najde dost lidí, kteří mají pocit, že nejlepší vánoční stromeček je ten, který si sami uříznou v lese. Někteří se pro něj dokonce vydají jen před dům,...

Výběr článků

Načítám