Hlavní obsah

V Ratajích nad Sázavou pokáceli vánoční strom pro Prahu

V Ratajích nad Sázavou na Kutnohorsku pokáceli asi osmdesátiletý smrk, který bude letos o adventu a o Vánocích zdobit Staroměstské náměstí v Praze. Kácení stromu, kterému přihlíželo více než 200 lidí, měl na starost ratajský rodák a dvojnásobný mistr České republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pomáhala těžká technika.

Článek

Strom pokácel se svým kolegou tradiční metodou sekerami a historickou pilou. Nyní strom čeká náročný transport do Prahy, slavnostní rozsvícení stromu na Staroměstském náměstí je naplánováno na 30. listopadu.

Smrk vyrostl v parku, který chce městys zvelebit, a proto ho ratajští darovali pořadatelům vánočních trhů v Praze. „V době, kdy v Ratajích sídlil Hynce Ptáček z Pirkštejna, vysoký politik v husitské době a poručník budoucího krále Jiřího z Poděbrad, byl právě náš městys po Praze nejdůležitějším sídlem. Jsme hrdi na to, že právě letošní Vánoční trhy na Staroměstském náměstí ozdobí strom, který vyrostl u nás,” řekl starosta Ratají Luboš Kubát.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vánoční strom pro Prahu

Strom pro Prahu musí podle pořadatelů splňovat několik kritérií, prošel také dendrologickým průzkumem. Po kácení starou pilou břichatkou a sekerami byla práce pro urychlení dokončena motorovou pilou. Čtyřiadvacetimetrový smrk byl potom zkrácen na délku 22 metrů, odříznutou spodní část kmenu využijí umělci při Ratajském dřevosochání v příštím roce.

Tradiční dřevorubecká dovednost

Smrk, který vzešel ve veřejné soutěži z dvaceti zaslaných tipů, vybral Vorlíček, který už v minulosti několik stromů pro Staroměstské náměstí kácel. Se svým partnerem Milanem Zahradníčkem strom pokáceli s použitím historické ruční pily a seker z let 1912-1913. „Chceme ukázat tradiční českou dřevorubeckou dovednost z doby, která nebyla tak uspěchaná,” řekl Vorlíček.

Po celou dobu prací byl strom zavěšený na jeřábu, aby se nepoškodily větve a byla zajištěna bezpečnost asi 200 přihlížejících. Přepravní souprava dlouhá 30 metrů a široká a vysoká 4,5 metru, bude tažena americkým tahačem Kenworth. Její váha překročí i s naloženým stromem 40 tun. Z Ratají nad Sázavou se vánoční strom vydá na 65 kilometrů dlouhou cestu do logistického areálu v Modleticích u Prahy. Tam počká až do noci na úterý, kdy bude pokračovat ve své dráze na Staroměstské náměstí.

„Soupravu budou po celou dobu provázet čtyři doprovodná vozidla, která budou zajišťovat hladký průběh. Nejobtížnější bude cesta mezi Českým Šternberkem a Šternovem, kde se nachází spousta náročných klikatých úseků a stoupání včetně průjezdu lesem. Trasu jsme však pečlivě naplánovali a předem projeli,” řekl Martin Švestka z přepravní firmy. Strom poté bude postaven na Staroměstském náměstí v úterý brzy ráno a jeho slavnostní rozsvícení je naplánováno na sobotu 30. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám