Hlavní obsah

Vánoce budou bílé, slibují upřesněné předpovědi

Právo, Václav Pergl

Meteorologové upřesnili, jaké bude počasí na Vánoce. A ty mají být bílé. „Zatím to vypadá, že bílé Vánoce budou i v nížinách. Žádná předvánoční obleva, která je u nás pravidelným klimatickým jevem a způsobuje ji příliv teplého a vlhkého mořského vzduchu od jihozápadu či západu, by se letos v nížinách vyskytovat neměla,“ řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Foto: Arnd Wiegmann , Reuters

Článek

Podle ní bílé Vánoce na celém území Česka byly naposledy v roce 2001, v Praze pak v roce 2003.

Od roku 1971, tedy za posledních čtyřicet let, byl v Praze bílý Štědrý den jen osmkrát. Přitom nejvyšší průměrná denní teplota na Štědrý den byla naměřena v roce 1977, a to 9,4 stupně Celsia. Naopak nejnižší je z roku 1972, a to –6,6 stupně. Bílé Vánoce jsou v Praze v průměru jednou za pět let.

A jak bude v příštích dnech? Meteorologové od čtvrtka očekávají opět vydatnější sněžení, kdy má napadnout až 20 cm sněhu a pokles teplot na víkendových nočních –4 až –8 a denních –4 až 0 stupňů Celsia.

Počátkem příštího týdne nás zasáhne opět sněžení a další pokles teplot, v noci –6 až –13, ojediněle na –20 a denní teploty vystoupí na –9 až –3 stupně Celsia.

Anketa

Považujete za důležité, aby byly Vánoce bílé?
Ano
72,8 %
Ne
14 %
Je mi to jedno
13,2 %
Celkem hlasovalo 21998 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám