Hlavní obsah

Šneci se vrací na štědrovečerní tabuli Pražanů

Právo, Jana Hanušková, Kateřina Severová

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát, tak bude vypadat štědrovečerní tabule ve většině českých domácností. Sice klasika, ale už trochu nudná a okoukaná. Řada Čechů si proto zpestřuje vánoční jídelníček něčím originálním – třeba šneky. Nejvíc jdou na odbyt v hlavním městě.

Foto: Profimedia.cz

Šneci po burgundsku voní po bylinkách, ale víno v nich být nesmí.

Článek

„Ve středověku byli hlemýždi spolu s rybami prohlášeni za postní jídlo. Dlouhou dobu byli šneci součástí tradičního vánočního menu. Vymizeli pak za komunistů, protože si asi mysleli, že je to buržoazní přepych. V současné době se znovu navracejí,“ řekla Právu Eva Filipová, odbornice na gastronomii a autorka několika kuchařských knih.

Fakt, že šnečí maso se opět zabydluje v českých domácnostech, potvrzuje také Dorota Součková ze společnosti Snailex Plus, která hlemýždí dobroty prodává, a to i přes internet. „Poslední tři roky je o ně veliký zájem. Letos se dokonce kupují víc než loni,“ upřesnila Součková.

Nejpopulárnější jsou hlemýždi po burgundsku

Šneci se dají připravit na více způsobů, ale nejpopulárnější jsou pravděpodobně hlemýždi po burgundsku. Dvě porce této speciality vyjdou při nákupu po internetu asi na 140 korun. V obchodě lze dostat i šnečí kaviár nebo játra. Za tuto chuťovku ale labužníci zaplatí o pár korun víc.

Pokud si ovšem netroufáte na přípravu šneků v domácí kuchyni, je možné zajít do některé z restaurací. Ty ve svém štědrovečerním menu hlemýždí delikatesy nabízejí. Třeba restaurace Prosecco v Praze 9 připravuje vánoční oběd, kde hlavní role bude patřit právě šnekům po burgundsku s bylinkovým máslem.

Šneci na víně i s parmazánem

„Za první republiky patřili mezi oblíbené lahůdky dostupné i pro měšťanské domácnosti,“ tvrdí šéfkuchař Prosecca Dušan Jakubec s tím, že jedna porce s bagetou vyjde na 165 Kč.

Šnečí chuťovky budou podávat i v centru metropole, ve stylové restauraci Siddharta café nebo v restauraci U Koně, v Klokočné nedaleko Říčan.

„Pro ty, kteří mají při pohledu na ulity zábrany, máme připraveny šneky na jehle obalované v pařížském těstíčku s pažitkovou omáčkou. Skvělí jsou také na víně, kdy se zapékají v keramické misce s parmazánem,“ říká šéfkuchař několika prezidentů od Koně Jaroslav Sapík s tím, že samozřejmě bude až do 29. prosince nabízet i šneky po burgundsku. Jedna porce o šesti kusech přijde na 195 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám