Hlavní obsah

Drsná zima na Marsu nadobro umlčela sondu Phoenix

Drsná zima na Marsu nadobro umlčela sondu Phoenix, která na rudé planetě odhalila stopy zmrzlé vody. Snímky ukazují, že sonda přišla o své solární panely, které jí dodávaly energii.

Článek

Výzkumné středisko Jet Propulsion Laboratory (JPL) v americké Pasadeně oznámilo, že opakované pokusy navázat se sondou kontakt byly neúspěšné. Vědci z JPL neočekávali, že by sonda zimu přečkala, nicméně se pokoušeli případné vysílání Phoenixu zachytit.

Phoenix přistál na povrchu Marsu v květnu 2008. Původně se počítalo s tříměsíční misí, sonda ale vydržela fungovat o dva měsíce déle, než vědci očekávali.

Sondu poničil zmrzlý oxid uhličitý

Sonda Mars Odyssey, která z oběžné dráhy kolem Marsu zprostředkovává spojení pojízdných marsovských sond se Zemí, přeletěla tento rok nad Phoenixem více než dvěstěkrát. Spojení se jí ale navázat nepodařilo.

"Měli jsme jen málo naděje, že Phoenix začne fungovat, ale byla to jedna z těch věcí, které se musí zkusit, i když existuje jen malá šance," uvedl Peter Smith z Arizonské univerzity, který se na výzkumném projektu podílí. Solární panely podle všeho zničila námraza oxidu uhličitého.

Při zkoumání povrchu Marsu dokázal Phoenix objevit stopy vody, i když spíše z doby minulé. Kromě toho ale také v marsovské půdě odhalil přítomnost perchlorových solí, které jsou silně jedovaté. To podle vědců značně snižuje šanci narazit na Marsu na stopy života.

Phoenix byl první robotickou misí NASA, která začala využívat ke komunikaci s veřejností Twitter. V pondělí se na stránce objevil vzkaz týmu, který se na misi Phoenix podílel: “Od týmu: Odpočívej v pokoji @MarsPhoenix. Jedna kapitola končí, ale ,mnoho dalších čeká, až budou napsány na údajů, které jsme získali díky tobě."

Spirit a Opportunity přesluhují již mnohem déle

Na povrchu Marsu jsou také další dvě sondy NASA - vozítka Spirit a Opportunity. Na planetě přistála na počátku roku 2004 a předpokládanou dobu životnosti překročila o několik let. Spirit však loni uvízl v písku a od konce března nekomunikuje. Podle expertů se v zájmu úspory energie přepnul do režimu hibernace. [celá zpráva]

Jeho dvojče, vozítko Opportunity, které přistálo jako druhé, "díky tomu" před pěti dny překonalo historický rekord sondy Viking 1 v délce služby na povrchu Marsu - slouží šest let a 116 dnů. Pokud by se ovšem podařilo Spirit oživit, rekord by převzal on.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám