Hlavní obsah

Část spisu, na jehož základě zelení vylučovali Olgu Zubovou

Právo, Marek Přibil

Právu se podařilo získat dokumenty ústřední revizní komise Strany zelených, která navrhla vyloučení poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové ze strany. Obsahuje otázky a záznamy esemesek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Martin Bursík přichází na jednání vlády.

Článek
Část spisu revizní komise týkající se Věry Jakubkové a Olgy Zubové
Má Olga nějaké vysvětlení pro to, že písemnou omluvu své neúčasti při prezidentské volbě předala předsedovi sněmovny Vlčkovi prostřednictvím Věry Jakubková a nikoli prostřednictvím předsedkyně PK SZ, která o existenci písemné omluvy vůbec nevěděla?
Byla Olga přítomna telefonickému rozhovoru svého manžela s Martinem Bursíkem? Ví, co bylo obsahem hovoru a z jakého důvodu Vladimír Zubov telefon bez upozornění zavěsil?
Kde se nacházela Olga v průběhu prezidentské volby, když ji Džamila Stehlíková nezastihla ani doma, ani na chatě, ani v galerii? Setrvávala na jednom místě, nebo se přemísťovala a v důsledku toho se s ní Džamila mohla minout?
Jak je možné, že se Olze nedovolali straničtí kolegové (Kateřina Jacques a Martin Bursík, kteří se v průběhu páteční volby i následného víkendu mnohokráte pokusili s Olgou spojit, ale i Džamila Stehlíková, které se s Olgou při cestě do Kutné Hory nepodařilo rovněž navázat kontakt), zatímco internetové zpravodajství se jí dovolalo a ještě od ní získalo exkluzivní rozhovor?
Připadá Olze zcela na místě její otázka na novináře, zda (novináři) neví, proč za ní Džamila Stehlíková jede v den prezidentské volby? Proč tímto vyjádřením bagatelizovala tuto aktivitu, iniciovanou krajským předsedou Jiřím Čejkou?
Proč Olga neinformovala předsedkyni poslaneckého klubu o závažnosti svých zdravotních komplikací, které nastaly po plánovaném operačním zákroku, tj. v období mezi 12.2. a 14.2. (úterý až čtvrtek před prezidentskou volbou)?
Jak Olga vysvětlí, že o jejím pooperačním zdravotním stavu byla informována Dana Kuchtová a Věra Jakubková, ale nikoli již předseda SZ a předsedkyně PK SZ – a to za situace, kdy se od ní Martin Bursík i Kateřina Jacques snažili vysvětlení získat?
Jak je možné, že OZ nebrala telefony KJ, ale DK s ní kontakt navázala?
Je si Olga vědoma toho, že po přerušení komunikace z její strany neměli Kateřina Jacques ani Martin Bursík, kteří měli o její neúčasti při volbě hlavy státu informovat (novináře, veřejnost, kandidáta Jana Švejnara), žádné informace?
Zpravodajství ČTK vydává 15. 2. v 17:10 zprávu, že poslankyně zelených OZ se nechystá přijet do Prahy na závěr druhé volby prezidenta. ČTK uvedla, že poslankyně je velmi slabá, absolvovala operaci a další zákrok ji čeká. Nyní je doma. Odkud měla ČTK tyto informace, a jak je možné, že vedení PK SZ tyto informace nemělo?
Olga si postěžovala, že se jí nelíbil způsob odkomunikování její absence v podání Martina Bursíka a Kateřiny Jacques. Co jim konkrétné vytýká? Uvědomuje si, že tento „způsob odkomunikování“ nemohl být jiný vzhledem ke způsobu, jímž ona sama „odkomunikovala“ svou nepřítomnost při volbě s Bursíkem a Jacques?
Proč Olga kritizovala v rozhovoru pro LN neúspěch tábora kandidáta Jana Švejnara a výsledky práce vyjednavačů Martina Bursíka a Kateřiny Jacques?
Proč Olga neupozornila Kateřinu Jacques, že dojde ke konfrontaci v televizním pořadu Otázky VM 17.2. (šlo o první dialog, který spolu od volby měly)? Uvědomuje si, že tím Kateřinu Jacques vystavila zbytečnému mediálnímu tlaku a především převedla komunikaci, která měla být vnitrostranická, na TV obrazovku?

Zelení využili i archivované SMS

Právu se podařilo získat i spis, který projednávala ústřední revizní komise a v němž Strana zelených archivuje SMS. Obsahuje například tyto textové zprávy:

14:45 Kateřina Jacques posílá Olze Zubové textovou zprávu následujícího znění. „Oli, jede za Tebou Džamila. Pokud to Tvůj stav umožňuje, převezla by Tě na hlasování. Prosím Tebe nebo Tvého muže, abyste s námi alespoň minimálně komunikovali. Je to velice důležité pro vhodnou komunikaci v rámci klubu, strany a také ve vztahu k médiím. Volba prezidenta je závažnou událostí a vyžaduje profesionální přístup. Velice si přeji, aby Ti bylo dobře a věřím, že se Tvůj stav rychle zlepší. Držím palce. Kateřina“ Tato textová zpráva zůstává bez jakékoli odezvy.

V 15:00 Kateřina Jacques píše Kuchtové SMS zprávu: „Ahoj Dano! Máme vážný problém. Olga se nedostavila na volbu prezidenta. Omluvila se sms hodinou před začátkem. Její manžel položil Bursíkovi telefon, nekomunikuje ani on ani Olga. Můžeš nám nějak pomoci? Situace je velmi vážná, nejsme ve stavu popsat médiím co se stalo, protože to nevíme. Můžeš se prosím pokusit navázat s Olgou kontakt? Zjistit, zda existuje možnost odvozu na hlasování. Přerušili bychom schůzi. Do Kutné Hory jede Džamila. Dělám si o Olgu starost. Snad není Olgy stav rážný. Prosím, pomůžeš? Káťa

16:08 Dana Kuchtová odpovídá na SMS od Kateřiny Jacques (poslané kolem 15:00): „Katko, olga je na tom fakt blbě, zubov se jí ráno pokoušel dopravit do phy a museli to otočit, protože omdlívala. Nic jiného tam není, nějaký záměr. Dana

16:11 Kateřina Jacques píše SMS Daně Kuchtové: „Tak to je smutné, velice mě to mrzí. Snad to nebude vážné. Dělám si starost. Škoda, že nebyla lepší komunikace, mohli jsme ji včas omluvit, připravit se na novináře a vůbec to lépe zvládnout. Jsou to strašné nervy. Káťa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám