Hlavní obsah

Čínský kouč učí umění banketu

Přičinliví čínští studenti, pevně svírající sklenky naplněné červeným vínem, končí své poslední cvičení tohoto roku: přípitek vypitý do dna za bdělého dozoru svého učitele, kouče banketu. Píše o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Přípitky na banketech mohou být pro mnohé noční můrou. Ilustrační foto

Článek

Bohaté hostiny s hojností alkoholu jsou v Číně neodmyslitelné jak ve sféře politiky, tak ve sféře obchodu. Rituál však má svá vlastní pravidla a jejich neznalost může vést k tomu, že ztratíte tvář nebo dokonce propásnete nějakou smlouvu.

Pro ty, kdo mají strach z oficiálních recepcí, založil bývalý organizátor svateb Siou Wej-liang Školu umění komunikace v Charbinu na severovýchodě Číny. Obchodníci a úředníci se tu učí, jak se vyrovnávat s přípitky, které jsou téměř povinným rituálem k dosažení povýšení nebo respektu nadřízených. Čtyřicetiletý Siou mírným hlasem, avšak s čelem zbroceným potem, ujišťuje, že za deset let odchoval přes 4000 studentů.

Role jsou definovány

„Stůl při banketu je místem, kde Číňané sdílejí své emoce," vysvětluje. Na jednom ze svých kurzů nazvaném Triky a záludnosti banketu učí, jak si vybrat místo u stolu, jak se vystříhat chyb při jídle a jak ve vhodné chvíli pronést přípitek. Umění zdvořile odmítnout výzvu k pití je rovněž klíčovým prvkem vzdělávání, zdůrazňuje Siou.

„Někteří lidé vás budou tlačit k tomu, abyste pili přes míru, a oni tak dosáhli svých cílů," vysvětluje a dodává, jak je důležité umět odmítnout, aniž byste druhého urazili. Obchodní schůzky se v Číně většinou konají u bohatého stolu a jsou prošpikovány přípitky tradičním čínským alkoholickým nápojem paj-ťiou. Sepsány byly o něm celé knihy, mezi nimi i příručka Sociální vztahy vybudované díky alkoholu. Je zde přesně definována role každého stolovníka, mužů i žen.

Jde o konkrétní věty

„Ženy mají mít při banketu jakousi podpůrnou roli. Musejí odložit svou hrdost a využít své inteligence, aby banket zdárně proběhl," píší autoři publikace. Mnozí v Číně vystupují proti této kultuře přemíry alkoholu a Siou Wej-liang poznamenává, že se jeho studenti, muži i ženy, děsí při pomyšlení na oficiální hostinu.

„U Číňanů se některé problémy mohou řešit jen při večeři," říká Čuang Kche-lu, studentka této školy a v civilu ředitelka odbytu. Po 12 lekcích nyní ví, jaké věty má použít, aby taktně odmítla pití, a říká, že se jí ulevilo.

Po skandálu změny. Ale drobné

Funkcionáři vládní Komunistické strany Číny uzavírají dohody již desítky let při hostinách, kde se v hojnosti podává paj-ťiou. Tuto praxi veřejnost odsuzuje, neboť se za alkohol vydávají obrovské částky. V roce 2011 byl po skandálním odhalení odstaven generální ředitel státního ropného gigantu Sinopec: jeho podnik vydal na jeden banket přes milión jüanů (téměř čtyři milióny Kč).

V souladu s protikorupční kampaní čínského prezidenta Si Ťin-pchinga vyzvala strana své kádry, aby své menu omezili na čtyři pokrmy a polévku. To mělo veřejnost uklidnit. Prodej luxusního alkoholu tak poklesl a banketů je jen málo. To přimělo Siou Wej-lianga, aby pozměnil svou výuku: přešel od umění pít k umění řečnit.

„Dnes, když vláda zakázala vedoucím pracovníkům mluvit při večeřích o svých obchodech, jsem zahájil kurz nazvaný Lepší vyjadřování na veřejnosti změní váš život," vysvětluje. Dále však nabízí kurzy věnované banketům. „Tam se dějí ty nejdůležitější věci," usmívá se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám