Hlavní obsah

Muži s mladistvou tváří volí transplantaci vousů

Osmadvacetiletý Jose Armos, zaměstnanec lékařské záchranky z Miami, vypadá tak mladě, že to pacientům volajícím o pomoc příliš nepřidává. „Vždycky na mě kouknou a v očích jim čtu tutéž otázku: To se má o mě starat šestnáctiletý kluk?“ říká Armos, jemuž raší na bradě jen slabounké chmýří. Lidé mu nedůvěřují, protože má tvář teenagera.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Armos se tak vydal do ordinace doktora Jeffreyho S. Epsteina, který se specializuje na obnovu vlasové pokrývky hlavy. „Požádal jsem si o úpravu vzhledu směrem k větší mužnosti,“ říká Armos. Řešením byla transplantace plnovousu, která přijde na sedm tisíc dolarů (169 tisíc korun). Specialista mu přenesl na bradu více než tisíc vlasových váčků ze zadní části hlavy, kde je porost nejhustší.

„Má to pro mě obrovský význam. Vypadám mužněji a těším se větší úctě,“ libuje si záchranář.

Více operací, lepší výsledky

Ještě před deseti lety dělával doktor Epstein ve svých ordinacích v Miami a na Manhattanu čtyři až pět vlasových transplantací ročně. Teď dělá tři týdně. Podle neziskové organizace International Society of Hair Restoration Surgery se transplantace plnovousů podílela na všech vlasových operacích v roce 2012 jedním a půl procenta, ale loni to bylo už 3,7 procenta.

Navíc se efekt transplantací podstatně zlepšil – ještě před dekádou výsledek úpravy pleše připomínal hlavu panenky, protože se přenášel jen shluk asi 15 vlasových lůžek. Výsledkem byly proslulé „Trumpovy přehazovačky“.

A na bradu si specialisté netroufali vůbec, protože pleť by byla silně zvrásněná. Dnes ovšem chirurgové umějí přenést jednotlivá lůžka a tím vznikne běžný porost brady, který po oholení dorůstá.

Lék na krizi středního věku

„Nikdo nemá sebemenší podezření,“ pochvaluje si 30letý terapeut Jeff z Toronta (jehož jméno bylo stejně jako všechna jména klientů v tomto článku změněno). Doktor Džamil Asaria mu voperoval plnovous za deset tisíc dolarů. „Nikdy jsem vousy neměl a teď mám naráz zarostlou bradu,“ raduje se Jeff.

Doktor Marc Dauer z Los Angeles podle vlastních slov ještě před pěti lety dělal maximálně pět transplantací plnovousu ročně, nyní stejný počet zvládne za měsíc. Třiatřicetiletý Phira jej vyhledal loni v prosinci, protože měl na tvářích několik míst, kde mu vousy nerostly. „Vypadalo to, jako bych přestál malomocenství,“ stěžoval si. Za doplnění porostu zaplati čtyři tisíce dolarů.

Operace za půl miliónu

Třiapadesátiletý Ray z Pittsburské univerzity se prý těšil na plnovous už jako dvanáctiletý. Když ale dospíval, žádné vousy mu nevyrašily. V roce 2011 se rozhodl pro radikální řešení. Jenomže operace byly nakonec tři, a to v celkové ceně 22 tisíc dolarů (530 tisíc korun).

„Je mi jedno, jestli lidé vědí, že jsem po transplantaci. Ale nerad bych, aby tušili, kolik jsem zaplatil, protože by si řekli, že mi přeskočilo,“ přiznává. Pohled do zrcadla jej ale prý pokaždé potěší. „Spousta chlapů řeší krizi středního věku novým sportovním autem. Já jsem si pro změnu pořídil vousy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám