Hlavní obsah

Důchodce vyrazil ve starém traktoru dobýt severní pól

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Penzista, traktor-veterán a malý karavan. Nejvyšší možnou rychlostí 18 kilometrů v hodině chce Winfried Langner (79) z německého Lauenfördu dobýt severní pól. „Rychlý není, ale spolehlivý zcela určitě,“ zdůrazňuje dobrodruh-senior, láskyplně poklepává Robertovi na kapotu a usmívá se. Robert je jeho 54 let starý traktor Deutz D 15, 15 koňských sil, jeden válec.

Foto: Profimedia.cz

Winfried Langner

Článek

Když vyrážel na pouť dlouhou 7600 kilometrů tam a zpět prvního květnového dne přesně v osm hodin ráno, před místní nádraží ho přišel vyprovodit početný dav. „Našemu pozoruhodnému rodákovi jsem předal městskou vlaječku, aby ji přepravil na pól,“ svěřil se hrdě televizi NDR starosta Werner Tyrasa.

Pomohl i syn

Na stole v Langnerově obýváku se vrší mapy, plány měst a knižní turističtí průvodci. Na vrcholu leží itinerář – tlustý blok s denním rozvrhem, a to hned v několika variantách. „S přípravami mi pomohli syn Wolfgang a odborníci z automotoklubu ADAC,“ vysvětluje s tím, že trasu si rozvrhl do 40 etap, přičemž tam se vydá přes Dánsko a Norsko a zpět přes Švédsko.

„Jakmile se mi někde doopravdy zalíbí, zdržím se třeba i pár dní,“ přiznává vdovec a otec šesti dětí. Spát bude v karavanu a stravovat se bude po hospodách, ale nejlépe v řeznictví. „Nemusím si vařit a mýt nádobí,“ má jasno.

Přinejmenším dvakrát do týdne „zakotví“ v kempu. „Člověk se přece musí občas vykoupat nebo osprchovat a vyprat si. A nerad bych v televizi vypadal jako zanedbaný, netečný stařec,“ směje v narážce na skutečnost, že si ho televizní stanice hned několika zemí v předstihu vyžádaly a během části jeho pouti ho doprovodí štáb japonské televize Fuji TV.

Mallorka se stala zátěžovým testem

Toho, že by ho Robert nechal ve štychu, se neobává. Zelený traktůrek si v roce 2002 pořídil za babku. Tři roky trvalo, než se jeho objev poprvé rozjel. „Rozebral jsem ho a vyměnil nebo opravil vadné součástky,“ podotýká bývalý opravář stavebních strojů.

Langner si Roberta užil, jak se patří – nechyběli na žádném ze setkání traktorů-veteránů po celém Německu, sjezdili Rakousko a Švýcarsko.

Nejdelší „štreku“ podnikli předloni –  1900 kilometrů na Mallorku, a to včetně plavby trajektem z Barcelony do Palma de Mallorca. „Hrozně se bojím cestovat letadlem. Manželka Annemarie několikrát odpočívala na Mallorce – beze mě. Když v červenci 2012 po 52 letech manželství odešla, rozhodl jsem se vydat na její zamilovaný ostrov – s Robertem,“ vzpomíná.

Kdy se Langner vrátí domů, to přesně neví. „Snad za pět měsíců,“ přemítá. „Jisté je, že 19. listopadu budu doma. Oslavím devadesáté narozeniny,“ ujišťuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám