Hlavní obsah

Přátelství, které nezná mezí: Svého spolužáka nosí už tři roky na zádech

Novinky, KOV

Tak vypadá skutečné přátelství. Osmnáctiletý čínský středoškolák Sie Sü nosí denně svého o rok staršího přítele Čanga Čch’ na svých zádech do školy. A to už plné tři roky a nevynechali ani jeden den. Čang totiž od narození trpí chorobou, při níž v těle degeneruje svalová hmota, což je slovy německého Spiegelu celoživotní utrpení.

Foto: repro Weibo

Sie Sü pomáhá svému spolužákovi při každé příležitosti.

Článek

Oba se poznali před třemi lety a tehdy se Sie rozhodl, že bude nemocnému kamarádovi pomáhat. Pere mu i prádlo, obstarává mu třikrát denně také jídlo, ale to nejdůležitější je, že ho na svých zádech nosí denně ze studentského internátu do nedaleké školy ve městě Ta-sü v provincii Ťiang-su, protože Čang nemůže chodit a nemá ani k dispozici invalidní vozík.

Ředitel školy přiznává, že když toto přátelství dvou studentů začalo, málokdo věřil, že Sie bude kamaráda nosit tři roky.

„Sie je pro mě především nejobdivuhodnější student ze všech. Vždyť Čang díky němu nevynechal jedinou hodinu vyučování a i jinak se o něj příkladně stará,“ zdůraznil ředitel pro místní zpravodajský portál The Schanghaiist.

Každý na jinou školu?

Přes Čangova pohybová omezení a časově náročnou péči ze strany Sieho patří oba studenti k nejlepším v celém ročníku. Teď je čeká písemný přijímací test na univerzitu. A po této zkoušce může přijít pro oba další vážné rozhodování, pokud půjdou každý na jinou vysokou školu.

To by se museli rozejít různými směry. Ale tu nejtěžší zkoušku, zkoušku lidskosti, zvládli na výbornou.

Reklama

Výběr článků

Načítám