Hlavní obsah

Pro strávníky nejnebezpečnější pizzy světa jezdí záchranná služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doncaster

Chilli je sice původem z Ameriky, ale dnes už nejpálivější odrůdy a omáčky nepocházejí z této části světa. Milovníky této plodiny byste nejsnáze hledali v Asii a ve Spojeném království. Tam mají také nejpálivější pizzu světa. Pečou ji v Doncasteru v pizzerii Red Tomato. Má 13 miliónů Scovilleho jednotek a bude zapsána v Guinnessově knize světových rekordů.

Foto: Red Tomato Pizza

Hrozivě pálivou pizzu z britské pizzerie zatím nikdo nedokázal sníst celou.

Článek

Nejpálivější chilli světa má jen kolem dvou miliónů jednotek. Jenže čistý kapsaicin – způsobující pálivost paprik a chilli – má šestnáct miliónů jednotek. Takže jeho přidáním do omáčky lze získat extrémně pálivé pokrmy. Pálivost třináct miliónů je tak vysoká, že působí velmi dráždivě i na kůži, nejen na sliznice.

Při manipulaci s omáčkou je třeba užívat ochranné pomůcky a také roušky či dýchací přístroje. Kapsaicin se při pečení vypařuje a působí jako pepřový sprej.

Nejpálivější pizzu se rozhodl připravovat majitel pizzerie Red Tomato Parvíz Hajati z anglického Doncasteru. S přípravou mu pomohl kamarád Frank Jay, specialista na extrémně ostré chilli omáčky.

Pizzerii nemůžou žalovat

A 14. března dvojice udělala zkušební soutěž, aby se informace o ultra pálivé pizze rozkřikly. Ačkoliv se našlo velké množství odvážlivců, neuspěl nikdo. A někteří měli i zdravotní obtíže. Právě proto musí každý zájemce o konzumaci této pizzy dopředu podepsat prohlášení, že v případě zdravotních komplikací nemůže pizzerii žalovat.

„Je to dvakrát tak vražedné jako chemické zbraně. Museli jsme zavolat záchranku pro devět lidí, kteří se pokusili tuto pizzu ochutnat,“ tvrdil Hajati v rozhovoru pro deník The Star. A ač není jasné, jak Hajati k tomuto porovnání přišel, je pravda, že tuto pizzu ještě nikdo nepozřel celou. Její konzumaci ale lékaři ani trochu nedoporučují. Může vyvolat vážné zdravotní komplikace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám