Hlavní obsah

Instantní pivo si lidé budou moci vytvořit podle svých chutí během pár minut

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dostanete chuť na šálek kávy, můžete si ji objednat na sto různých způsobů. Je na vás, jaký druh si zvolíte a jaký typ přípravy preferujete. A přesně tímto způsobem byste si v budoucnu měli být schopni personalizovat svou sklenici piva. Umožňovat by to mělo zařízení Hoppier, které sestrojili inženýři ze společnosti Cambridge Consultants.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé si budou moci vytvořit pivo podle svých chutí během minutVideo: Cambridge Consultants

 
Článek

Pojem pivní barista se asi nevžije, ale nejlépe vystihuje to, jak by působil člověk, který by si připravil svůj půllitr novou metodou. Mohl by si přizpůsobit to, jak silná chuť chmele v pivu bude a radikálně ovlivnit jeho chuť. Pro militantního pivaře zvyklého na desítku Braník je to asi představa divná až nezajímavá, ale pravdou je, že stále více lidí sahá po speciálních pivech z menších pivovarů, často i za výrazně vyšší ceny.

Inženýři tvrdí, že se jim podařilo přetvořit celý proces vaření piva a dochmelování. Ten sice obvykle trvá dny až týdny, ale nové zařízení by mělo zvládat měnit chuť piva během vteřin. Ředitel celého projektu Edward Brunner uvedl, že jeho tým vlastně tvoří takové pivní espresso. Nepopírá přitom, že se výrazně inspirovali právě v technologiích těch nejkvalitnějších kávovarů a pouze je přetvořili pro potřeby přípravy piva.

Intenzivní aroma

„Kupříkladu jsme věděli, že je tlak stěžejní proto, aby vůbec mohlo vzniknout kvalitní espresso s výraznou chutí. Museli jsme tedy zjistit, zda platí to samé i pro chmel a pivo. Jako výsledek jsme tedy opravdu výrazně urychlili dochmelovací proces a přidáním extra chmele ve chvíli výdeje nápoje jsme dosáhli opravdu čerstvého a intenzivního aroma.

Pivo teče z pípy skrz zařízení podobné tomu v kávovarech a je do něj vpouštěno pod tlakem devět barů. Tekutina přitom protéká skrz speciálně upravený chmel, čímž je výrazně ovlivněna chuť i aroma nápoje. Vše se odvíjí od množství a konkrétního typu použitého chmele. A že by tento nápad nemusel být zcestný, svědčí i úspěch, který prototyp produktu slavil na londýnském kongresu inovací alkoholického průmyslu, který proběhl v prosinci.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám