Hlavní obsah

Hibernator: Snídaně, která může zabít. Dosud ji nikdo nepokořil

Novinky, Jakub Kynčl

Také vám dokola lékaři či trenér ve fitku říkají, že byste měli poctivě snídat a první jídlo dne do sebe nasoukat nejlépe během půl hodiny po probuzení? Rozhodně vám však nedoporučují, abyste se pokusili být prvním člověkem na světě, který spořádá snídani zvanou The Hibernator.

Foto: Bear Grills

Snídaně, ze které vám nebude dobře u srdce...

Článek

Pětadvacetitisícové britské město Congleton v hrabství Cheshire má lákadlo pro opravdové jedlíky. Kavárna Bear Grills totiž servíruje snídani, o které se mluví po celém světě. A proč? Jde o nejtěžší snídani světa a dost pravděpodobně také tu nejnezdravější. Váží celkem přes tři kilogramy a čítá na ¨8000 kalorií, což je zhruba čtyřnásobek doporučeného denního kalorického příjmu.

Majitel restaurace Mark Winder nehodlá nic riskovat. Pokud si zákazník objedná snídani zvanou The Hibernator, musí podepsat dokument, kterým je provozovatel restaurace zbaven zodpovědnosti za případné zdravotní obtíže, které můžou po konzumaci tohoto jídla vzniknout. Některé jedince by mohl takový přísun kalorií v krajním případě stát i život.

Jen pro plnoleté

Cena ďábelského pokrmu není tak velká, jak by se dalo čekat vzhledem k tomu, že jeho příprava trvá půl hodiny. Snídaně vyjde jen na 19,95 libry (zhruba 700 korun). Pokud vás snad napadl krásně český nápad, že by to mohla být na britské poměry příjemně levná snídaně, která by nasytila čtyřčlennou rodinu, tak neuspějete. Cena je relativně nízká proto, aby přiměla aspoň sem tam nějakého nadšence o pokus spořádat ji. Jíst ji více lidí najednou nemůže, od toho jsou v menu jiné laskominy.

Foto: Bear Grills

Ingredience by normálnímu člověku vystačily zhruba na osm velkých snídaní.

„Počítám, že by suroviny potřebné na tuto snídaní vystačily rodině i na týden. Vždyť ta snídaně má 6000 kalorií, a jen ten mléčný shake má sám o sobě dva tisíce kalorií. A váha přes tři kilogramy? Vždyť tolik váží novorozené dítě! A název Hibernator byl zvolen proto, že pokud ji někdy někdo zvládne sníst, tak bude poté muset asi tak rok spát,“ uvedl s úsměvem Winder a dodal, že tuto snídani je ochoten naservírovat jen plnoletým lidem.

Hodina času

Snídaně je podávána na metrovém tácu, určeném běžně na servírování krocana, protože majitel restaurace nedokázal sehnat dostatečně velké talíře. Jedlíci mají na zkonzumování obří snídaně hodinu času. Pokud by se našel někdo, kdo by snad dokázal vše sníst a pozřel by i shake, vyhrál by 100 liber (3500 korun), měl snídani zdarma, dostal své jméno na zeď slávy a snídaně by byla pojmenována právě po něm. A jako bonus by mohl rozhodnout o přidání další ingredience do této už tak extrémní snídaně.

„Většině mých zákazníků je mezi 60 a 80 lety, a tak jsem si říkal, že by bylo dobré přivést sem také nějaké mladé. A to se docela podařilo,” mne si ruce Winder.

The Hibernator

  • Osm plátků slaniny
  • Osm párků
  • Čtyři smažené bramborové placičky
  • Čtyři volská oka
  • Omeleta ze čtyř vajec se sýrem
  • Čtyři vafle
  • Čtyři velké toasty
  • Čtyři krajíce smaženého chleba
  • Čtyři kusy černého pudinku (obdoba jelita)
  • Dvě naběračky fazolí
  • Dvě naběračky rajčat
  • Houby
  • Hranolky
  • jahodový mléčný shake (950 ml)

Zatím se o pokoření snídaně pokusily bezmála tři desítky mužů. Bez úspěchu. V neděli večer restaurace na sociálních sítích oznámila, že příští sobotu se pokusí pozřít hibernační pokrm už druhá žena. První neuspěla. Nejblíže úspěchu byl zatím jistý James, který snídani snědl téměř celou za půl hodiny. Během druhé poloviny časového úseku ji už však dojíst nedokázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám