Hlavní obsah

F.P. Journe vyrobil na přání zákazníka ultralehké sportovní hodinky

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Švýcarská manufaktura F.P. Journe, za níž stojí stejnojmenný francouzský hodinář, přidala do své sportovní řady nový model vyznačující se nízkou vahou. Může za to titanové pouzdro a také strojek vyrobený z lehké slitiny hliníku.

Foto: F.P. Journe (3x)

F.P. Journe Octa Sport Titane

Článek

Hodinky vznikly na popud jednoho sběratele, jenž je velkým příznivcem značky. Často se zúčastnil maratonů a triatlonů a přál si mít velmi lehké sportovní hodinky s technikou a strojkem vysoké hodinařiny.

Journe se jeho požadavkem zabýval a dlouho hledal lehký a odolný materiál, který by aplikoval na své strojky při zachování své nepopiratelně výjimečné kvality. Nakonec se rozhodl pro slitinu hliníku, ze které je většina strojku a byla použita i na ciferník. Nejedná se přitom o první Journeho práci s hliníkovou slitinou, objevila se totiž už v jeho dvou předchozích modelech.

Hodinky jsou nabízeny na gumovém pásku nebo titanovém náramku

Výsledkem jsou hodinky Octa Sport Titane, které na gumovém pásku váží 60 gramů, s titanovým náramkem pak 70. Pohání je in-house kalibr FPJ 1300-3 se 40 kameny a rezervou chodu 120 hodin. Strojek samotný váží 11 gramů.

Na ciferníku najdeme kromě velkých ručiček subciferník se sekundovou ručičkou, ukazatel rezervy chodu, big date a indikátor dne a noci. Průměr pouzdra je univerzálních 42 milimetrů, jeho tloušťka pak 11,6 milimetru.

Pohled na strojek

Hodinky s gumovým páskem se prodávají za 27 500 dolarů, verze s náramkem pak vyjde na 32 tisíc (562 tisíc, resp. 655 tisíc Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám