Hlavní obsah

Do Česka dorazil fotbalgolf

– Rumburk
Novinky, mak

Po vzoru zahraničních zemí se i u nás začíná rozšiřovat netradiční sport – fotbalgolf. Na vrchu Dymník u Rumburku otevřeli ojedinělou atrakci - fotbalgolfové hřiště, na kterém musí hráč s fotbalovým míčem překonat osmnáct jamek. Přestože se zdá být tato disciplína pro ne příliš sportovně založené nadšence nadlidským úkolem, zvládne ji každý, bez ohledu na věk.

Češi zkoušejí nový sport fotbalgolfVideo: Novinky

 
Článek

Fotbalgolf je poměrně mladý sport, který vznikl v roce 2004 ve Švédku a v Dánsku. Postupně se přes Německo a další země dostal i do Česka. Netradiční sport v sobě mísí hned dva na první pohled rozdílné sporty – kolektivní dravou hru fotbal a eleganci golfu. I přesto dokážou tato dvě sportovní odvětví na hřišti krásně splynout. Jde o to, hrát fotbal a zároveň golfově přemýšlet.

Hlavním principem hry je po vzoru golfu, ale bez hole, pomocí nohou, dokopat fotbalový míč do jamek o velikosti 55–65 centimetrů. Na hřišti Fotbal Parku Dymník o rozloze přibližně pět hektarů je jamek označených praporkem s čísly celkem 18.

„Vzdálenosti mezi jamkou a odpalištěm jsou zhruba od 50 do 250 metrů s tím, že na fairwayích jsou různé překážky. U každé jamky je stanovený par, na kolik kopů byste ji měli zahrát. Výsledky si hráči píší na takzvanou score kartu a vítězem je ten, kdo má nejméně kopů po osmnácté jamce. Je to v podstatě taková procházka v parku, kde kopete do fotbalového míče, outdoorová zábava pro dospělé, děti i seniory,“ řekl propagátor této mladé disciplíny v Česku Tomáš Neumann.

Ke hře není potřeba žádné drahé vybavení nebo speciální oděv. Fotbalové míče se zapůjčují na místě. Od 5. do 7. září se na Dymníku uskuteční první mezinárodní mistrovství České republiky Czech Open.

Reklama

Výběr článků

Načítám