Hlavní obsah

K pivu si dám klidně i čokoládu, říká jeden z nejmladších sládků v Česku

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nymburk

Bohumil Valenta nastupoval do pivovaru Nymburk v dubnu 2009 jako jeden z vůbec nejmladších sládků v České republice. Velmi rychle musel ukázat své kvality, aby si v tradičním pivovaru získal respekt starších a zkušenějších kolegů. Po pěti letech se již dobře rozkoukal a z reakcí okolí lze poznat, že má respekt. Dobře chápe, že práce sládka nefunguje na tradiční osmihodinovou směnu.

Proces výroby piva v pivovaru NymburkVideo: Novinky

 
Článek

Rok 2014 se v nymburském pivovaru odehrává ve jménu oslav. Jak by také ne – tváří postřižinského piva je Bohumil Hrabal, který by v letošním roce oslavil sté narozeniny. Pivovar tak pořádá sérii oslav, které známého spisovatele připomínají. A co víc, pivovar vytvořil i speciální 12stupňový ležák, který nese Hrabalovo jméno.

„Dlouho jsme vymýšleli, jaké pivo na Hrabalovu počest uvařit. Samozřejmě jsme si pohrávali s myšlenkou na nějaký vícestupňový speciál, ale nakonec jsme došli k tomu, že bychom měli uvařit takové pivo, které by mu chutnalo. A jelikož nám jsou jeho chuťové preference dobře známé, uvařili jsme 12stupňový výjimečně hořký ležák. Úspěch byl obrovský, sudové zásoby byly vyprodány takřka hned. Párkrát jej letos ještě uvaříme,“ řekl Novinkám Valenta.

Trendy se mění

Hrabal měl rád své pivo hořké, ale dnes jsou stále modernější nejrůznější limonádičky, které potkaly pivo a alkohol jen z rychlíku. „Tou cestou se určitě ubírat nehodláme a rozšíření tvorby touto cestou nemáme v plánu. Reagujeme však na zvýšení poptávky v oblasti nefiltrovaných piv, která jsou stále oblíbenější. Každopádně ale platí, že nejlepší pivo je čerstvé pivo,” zdůraznil Valenta.

Recept na pochoutku k pivuVideo: Novinky

„Upřímně věřím, že se hospodský trh už vyčistil. Mám za to, že ti, kteří provozovali restaurace jen kvůli zisku a nerozuměli tomu, už zkrachovali a podniky nevedou. I díky tomu se snad navrací péče k pivu, jakou si zaslouží. Jak se říká – sládek pivo vaří, hospodský ho dělá – to je bohužel pravda a nic s tím neuděláme. Pivo se dá velice lehce zkazit špatnou péčí, skladováním či točením,“ upozornil Valenta a dodal, že jakmile někde ochutná vlastní pivo, které chutná jinak, než by mělo, okamžitě to začne řešit.

Pokazit vše může i host

Jenže nejsou to jen hospodští, kdo může pivo pokazit. Zkazit si zážitek může totiž i host, pokud špatně zvolí posloupnost degustace.

„Když jste v hospodě a chcete vyzkoušet víc piv, základem je začít u světlého piva – desítky či jedenáctky. A teprve postupně zvyšovat stupňovitost a propít se k těm silnějším a výraznějším pivům. Až moc často vidím, jak si někdo dá v hospodě 18stupňový speciál a pak si objedná dvanáctku. Co z ní asi tak má? Absolutně nic,“ popisuje odstrašující případ sládek pivovaru Nymburk.

Grilovací sezóna

O tom, že je pivo úzce spojené s gastronomií, debatovat nemusíme. A nemusíte si zrovna ani dělat úžasně křupavé houstičky z mláta s pivním gulášem, abyste si přivodili gastro orgasmus. Stačí jen vhodně skloubit chutě piva s jednotlivými pokrmy.

„Víte, já si dám k pivu klidně i čokoládu – ta hořkosladká kombinace mi neskutečně vyhovuje. Je to na každém, co si dá k čemu. Pokud vám vyhovuje dát si pivo po sladké buchtě, dejte si ho. Je to vaše chuťová preference, kterou vám nemůže nikdo brát. Když ale přijde na večerní grilování, tak bych doporučil třeba světlou třináctku Bogan – je hodně hořká a k masu se perfektně hodí,“ dodal Valenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivem roku 2014 je Velkopopovický Kozel 11°

Titul šampióna v soutěži Zlatý pohár Pivex - pivo roku 2014 získal Velkopopovický Kozel 11°. Stejné pivo vyhrálo i kategorii jedenáctek a světlých ležáků....

Výběr článků

Načítám