Hlavní obsah

Festivalové pokladny otevřely

Právo, Rudolf Voleman

První dvě pokladny jubilejního 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech otevřely ve čtvrtek v devět hodin ráno v hotelu Thermalu, který bude tradičně srdcem festivalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Akce začne doslova za pár hodin.

Článek

„Od pátku, kdy festival zahajuje, pak budou všechny pokladny otevřeny každý den od osmi hodin,“ uvedl výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Ve čtvrtek je možné pořídit vstupenky na pátek a sobotu. V dalších dnech vždy na ten který den a den následující tak, jak to bylo nastaveno i v letech minulých.

Přišlo zdražení 

Cena vstupenek se letos mění směrem nahoru. Zatímco vloni stála vstupenka bez slev 65 korun, letos 80 korun. „Bylo to nutné kvůli dorovnání daně z přidané hodnoty. Cena vstupného se zvyšovala po patnácti letech,“ vysvětlil šéf produkce festivalu Petr Lintimer.

Diváci se mají na co těšit. „Festival letos promítne 221 film včetně krátkometrážních,“ konstatoval umělecký ředitel festivalu Karel Och, podle kterého je o jubilejní festival obrovský zájem.

„Je ohlášeno zhruba 650 herců a dalších reprezentantů filmového umění,“ podotkl. Ještě více je podle mluvčí festivalu Uljany Donátové očekáváno novinářů z celého světa.

Nový sál 

Čekat na ně bude celkem třináct promítacích sálů. Novinkou je sál zrekonstruovaného Národního domu. „Byl jsem se tam podívat a je opravdu nádherný,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška.

„Nabízí komfortní prostředí a stane se náhradou za francouzské nafukovací kino, kde se nedalo ve vedrech pořádně dýchat,“ poznamenal Bartoška.

Ten rovněž kritizoval záměr ministra financí Andreje Babiše prodat bazén hotelu Thermal. „Je to v první řadě neúcta k práci manželů Machoninovým, kteří Thermal jako nedílný celek projektovali,“ uvedl Bartoška, podle kterého by se neměl Thermal nikterak dělit, ale měl by být jako celek vyhlášen Národní kulturní památkou.

 Bazén nebude

Připomněl přitom, že Thermal vznikl za účelem pořádání filmového festivalu. Popřel rovněž, že by na festivalu prodělával 12 miliónů korun, jak na začátku roku deklarovalo veřejnosti vedení hotelu dosazené Babišem.

„To už jsme si myslím vysvětlili. V červnu, kdy má údajně Thermal vydělávat nejvíce, ačkoliv není festival, mu platíme zálohové faktury ve výši 8 miliónů korun, další tři milióny korun pak doplácíme v srpnu,“ poukázal Bartoška.

„Škoda, že se nepodaří na festival bazén zprovoznit, nejde to prý z hygienických důvodů. V těch vedrech, která mají na začátku festivalu být, by přišel vhod,“ poznamenal prezident festivalu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám