Hlavní obsah

Sedláčková o Fair Play: Reakce jsou různé, ale nikdo mi neřekl ‚Takhle to nebylo‘

Novinky, Lucie Sieglová

Režisérka Andrea Sedláčková přivezla na karlovarský festival film Fair Play. Snímek je zasazen do 80. let minulého století a zpracovává téma dopingu vrcholových sportovců. Film je zařazen v hlavní soutěži festivalu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisérka Andrea Sedláčková s herečkami Judit Bárdos a Evou Josefíkovou.

Článek

Námět se zrodil po přečtení novinového článku o tom, že se poprvé na veřejnosti objevily tajné materiály ministerstva vnitra o státem organizovaném dopingu československých sportovců.

Kontroverzní téma ovšem kladlo překážky při shromažďování materiálů.

„Řekla jsem si, že jde o neuvěřitelný námět na celovečerní film, a začala jsem sbírat informace. Nechtěla jsem to pojmout prvoplánově, ukázat na někoho se slovy ‚Podívejte se, jaké to jsou s**ně. Získala jsem kontakty na několik sportovců, trenérů a jednoho lékaře, obtelefonovala jsem je a musela jsem zlomit jejich velkou počáteční nedůvěru, aby se mnou vůbec mluvili.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisérka Andrea Sedláčková s hlavními postavami svého filmu Fair Play Judit Bárdos a Evou Josefíkovou

Hlavní ženské role – Annu a Martinu – ztvárnily Judit Bárdos a Eva Josefíková, které podstoupily roční trénink. „Je velmi nestandardní, když je u českého filmu nutná roční příprava,“ uvedla Josefíková s tím, že dál neběhá.

Stejně tak Bárdos. „Jestli jsem byla pětkrát, je to hodně. Raději se dívám.“

„Doping je tam spíše zástupné téma, důležité je téma morálky, svobody, vztahu matky s dcerou, hranic, za které se nejde,“ upřesnila Sedláčková.

„Na film máme různé reakce, ale jsem ráda, že nikdo neřekl ‚Takhle to nebylo‘ nebo ‚To jste si zjednodušila‘,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám