Hlavní obsah

ČOI: Na festivalu šidila třetina obchodníků, je to zlepšení

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodníci se na letošním karlovarském mezinárodním filmovém festivalu z pohledu kontrolorů České obchodní inspekce (ČOI) polepšili. Zatímco vloni zjistili inspektoři pochybení u více než poloviny kontrolovaných hotelů, restaurací, barů a občerstvení, letos zjistili prohřešky pouze asi u jedné třetiny.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ředitel západočeské pobočky České obchodní inspekce v Plzni Jan Řezáč.

Článek

Letos se snížila i míra provinění - provozovatelé nešidí v takovém rozsahu, jako vloni. I když nesrovnatelnou výjimkou je letos ošizený salát o 174 korun.

„Provedli jsme zatím 78 kontrol, při kterých jsme zaznamenali 26 zjištění proti zákonu na ochranu spotřebitele. V přepočtu to vychází na zhruba jednu třetinu pochybení z celkového počtu kontrol,“ uvedl Jan Řezáč, ředitel západočeské pobočky ČOI v Plzni.

Jen namátkově se v průběhu festivalu věnují inspektoři hotelům a dalším ubytovacím zařízením, na které zaměřily hlavní pozornost již před festivalem. „Tam jsme neobjevili žádná závažná pochybení, jednalo se především o chybějící ceníky nebo ceníky vypsané pouze v eurech,“ prozradil Řezáč.

Salát ošizený o 174 koruny

Vloni provedla ČOI na festivalu celkem 70 kontrol, přičemž 38 restaurací a dalších podobných zařízení kontrolou neprošlo.

„Dohromady jsme vloni evidovali 46 zjištění, takže některé provozovny se dopustily více prohřešků. Letos, zdá se, se trochu polepšili,“ konstatoval Řezáč, podle kterého se snížila i míra pochybení.

„Zatímco vloni jsme se setkávali s předražením třeba o 35 nebo dvacet korun, letos se to pohybovalo maximálně na hranici 15 či 17 korun za nápoj. Zřejmě si dávají restauratéři větší pozor,“ uvedl Řezáč.

Výjimkou byla čtvrteční kontrola jedné z místních restaurací v centru města, kde si kontroloři objednali krevetový salát za téměř 600 korun.

„Měl mít podle jídelníčku hmotnost 600 gramů, ale inspektoři dostali v porci pouze 420 gramů salátu. Chyběla zhruba třetina porce v hodnotě 174 koruny, a to už je opravdu hodně,“ poukázal ředitel pobočky.

Pracují i v noci

Inspektoři zaskočili číšníky také ve večerních hodinách.

„V noci na středu jsme prováděli kontroly od osmi večer až do čtyř do rána a z osmi případů hned pět kontrol neprošlo, tedy nadpoloviční většina. Možná si obsluha myslela, že tak pozdě inspektoři nepřijdou,“ hodnotil Řezáč, podle kterého některé provozovny pochybily během kontrol opakovaně, jiné se od loňska zlepšily.

Inspektoři rozdali jen několik pokut na místě, které mohou být uloženy až do výše pěti tisíc korun. „A to tam, kde jsme zjistili minimální, třeba korunové rozdíly v cenách,“ vysvětlil ředitel. Naprostá většina prohřešků ale bude posuzována až následně ve správních řízeních, kde je možné udělit podle zákona pokutu až 5 miliónů korun.

„Vloni jsme vyměřili za opakované prohřešky dvěma provozovatelům 50 tisíc korun, což byly vůbec nejvyšší pokuty, jaké jsme během festivalu udělili. Ostatní se pohybovaly v částkách v řádu desítek tisíc korun,“ uvedl Řezáč.

Podobně vysoké pokuty lze očekávat i letos. Nejčastěji se inspektoři setkávali s nedodržením míry nápojů, hmotností u pokrmů, necejchovanými skleničkami, neověřenými vahami a někde chyběly ceníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám