Hlavní obsah

Diváckou cenu deníku Právo získal dánský film Veteráni

Novinky, sad, far

Dánský film Veteráni získal Diváckou cenu deníku Právo, o ocenění rozhodli sami návštěvníci 45. MFF Karlovy Vary. Křišťálový glóbus převzal během sobotního ceremoniálu dánský velvyslanec Ole E. Moesby. Do první desítky se probojovaly také dva české tituly - populární komedie Ženy v pokušení a dokument Katka.

Článek

Road-movie Veteráni získalo od diváků celkové hodnocení 1,12 (hodnotilo 467 lidí). Na druhém místě se umístil francouzský Ježek (známka 1,13 a 373 hodnocení) a na třetím Zvuk hluku (známka 1,14 a 491 hodnocení). Celkově se ankety zúčastnilo 67 070 lidí.

Veteráni režiséra Nikolaje Steena zachycují životní proměnu padesátníka Vagna. Muž žije sám, chodí do práce, a hlavně hraje se stejně starými a mnohdy i staršími chlapíky fotbal.

Celý tým se chystá na pravidelný autobusový zájezd do Švédska, kde je tentokrát čeká zápas s drsným mužstvem místních policistů. Vagnovy kopačky, které toho v průběhu filmu budou mít na svědomí ještě daleko víc, způsobí, že ho spoluhráči zapomenou na benzinové pumpě zcela bez prostředků. Tam se dá dohromady se zlodějíčkem Johnem, který, ačkoli ho právě pustili z vězení, se snaží benzínku vykrást.

Intelektuálská domovnice a hudební teroristi

Ježek Mony Achacheové je příběhem setkání osamělé intelektuálská domovnice, přechytřelé jedenáctileté dívky a noblesního japonského gentlemana. Filmová adaptace mezinárodního bestselleru Muriel Barberyové vyznívá místy poeticky a místy ironicky.

A originální švédská hudební komedie Zvuk hluku sleduje muže, který je na stopě hudebním teroristům. Ti si jako hudební nástroj zvolili město, v němž žijí. Hravý snímek je určen fanouškům Jacquese Tatiho či Roye Anderssona i těm, kterým se protiví hudební mainstream.

Do první desítky se dostaly ještě snímky Vždy připraven!, Tucker a Dale vs. zlo, Ženy v pokušení, To nejdůležitější, Katka, Pan Nikdo a Kawasakiho růže. Minulý rok zvítězila izraelská komedie Na velikosti záleží - ankety se zúčastnilo téměř sedmdesát tisíc diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám