Hlavní obsah

Český lev letos patří ženám

Novinky, Stanislav Dvořák

Není úplně běžné, aby byla na Českého lva za nejlepší film roku nominována hned tři díla režisérek. Letos se v nominacích setkaly Jitka Rudolfová (Rozkoš), Alice Nellis (Revival) a Agnieszka Holland (Hořící keř).

Článek

Stejná trojice dam figuruje i v nominacích za nejlepší režii. Zatímco Agnieszka Holland je světoznámou filmařkou a má za sebou desítky titulů jako V temnotě, Jánošík - pravdivá historie, Julie na cestě domů, Úplné zatmění nebo Evropa, Evropa, mladá režisérka Jitka Rudolfová zatím není velkou sběratelkou cen, natočila teprve dva celovečerní filmy (Zoufalci a Rozkoš).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bolek Polívka a Alice Nellis

Režisérkám se na Českých lvech nikdy moc nedařilo. Výjimkou potvrzující pravidlo je právě třetí z trojice, Alice Nellis, která natočila snímky jako Tajnosti, Výlet, Mamas & Papas nebo Perfect Days. Je totiž jedinou filmařkou v historii, jejíž dílo získalo cenu za nejlepší film roku. V roce 2007 se poštěstilo Tajnostem.

V herectví se dámám daří mnohem lépe než za kamerou. Důkazem je nejúspěšnější žena v historii cen Anna Geislerová s pěti Českými lvy (Nevinnost, Želary, Štěstí, Kráska v nesnázích, Návrat Idiota). Letos je opět nominována za roli v Líbánkách Jana Hřebejka. Ceny Český lev budou vyhlášeny 22. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám