Hlavní obsah

Jedenáctý Star Trek brzy spatří světlo světa

Novinky, Stanislav Dvořák

Fanoušci Star Treku se mohou radovat. Jedenáctý celovečerní Star Trek je na cestě a už má i režiséra. Je jím J. J. Abrams, autor velmi slavného seriálu Lost (Ztraceni), který se bude vysílat na Nově.

Článek

J. J. Abrams napsal scénáře např. ke středoproudovým filmům typu Armaggedon či Mission Impossible III, ale také k seriálu Lost (Ztraceni), který je podle mnohých filmových publicistů snad nejlepším televizním počinem za několik posledních let (z českých celoplošných televizí ho bude vysílat Nova).

Podle serveru Movies.com se nyní rozhodl režírovat jedenáctý celovečerní Star Trek. Příběh se má točit okolo mládí Jamese T. Kirka a pana Spocka, včetně jejich setkání na akademii a prvních dobrodružství ve vesmíru.

Star Trek existuje už 40 let

Fenomén Star Trek žije neuvěřitelných 40 let, úplně první seriál se vysílal v USA v roce 1966. Byl roztomile naivní a používal primitivní kulisy - přesto vyvolal televizní revoluci. Scénárista Gene Rodenberry svému projektu věřil, i když se mu ze začátku téměř všichni smáli. Po původním Star Treku přišel Star Trek: The next Generation (1987-1994), pak Deep Space Nine (1993-1999), Voyager (1995-2001) a Enterprise (2001-2005). Kromě seriálů se průběžně točily i celovečerní snímky.

Ze Star Treku se stala doslova továrna na peníze a kultovní záležitost. V rámci americké pop kultury těžko najdete citovanější a parodovanější dílo než Star Trek (a Hvězdné války). Jen namátkou - nejlepší narážky se najdou v Simpsonových (Obtloustlý fanda Star Treku? Vy ale musíte válet u žen!) nebo v dalším kultovním seriálu Červený Trpaslík, který je studnicí skvělých vtipů shazujících ty nejznámější motivy ze Star Treku i jiných seriálů. Právě v něm zazněla hláška: "Nech si ty startrekovský kecy takhle po ránu!"

Jak je možné, že je Star Trek 40 let tak úspěšný? Asi má v sobě něco více než běžné komerční sci-fi. Je plný citových dramat, někdy řeší i zajímavé filozofické otázky a fantazie v něm opravdu nemá hranice. Dobře známý je jeho protirasistický apel a celková naivní urputnost, se kterou prezentuje utopické vize míru a přátelství v celém vesmíru. Byl to také první seriál v Americe, který připustil líbání mezi postavami různých ras.

Star Trek je v podstatě velmi romantický, což také mimochodem znamená, že ruší klišé "sci-fi je jen pro muže". Je to unikátní a s výjimkou několika dílů i dobře napsaná sci-fi pohádka. Pohádka pro děti, ale i pro dospělé, kteří ještě nestačili ztratit schopnost snít a promýšlet nemožné a nepravděpodobné. 

Anketa

Znamená pro vás Star Trek více než běžné sci-fi filmy?
Je absolutně nejlepší
70,4 %
Je to mírný nadprůměr
14,8 %
Je to normální komerce
4,9 %
Je hrozný
9,9 %
Celkem hlasovalo 1941 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám