Hlavní obsah

Archeologové nalezli u Prahy unikátní perské pečetidlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Archeologové objevili nedaleko Prahy pečetidlo z doby stěhování národů v podobě perské bohyně plodnosti Anáhitá. Podle archeologa Petra Charváta je význam českého nálezu sošky Anáhitá srovnatelný s objevem Věstonické Venuše.

Článek

"Je to nález naprosto unikátní, srovnatelný s inventářem jeskyně Býčí skála," uvedl ve čtvrtek archeolog a orientalista Petr Charvát. Býčí skála proslula mimo jiné soškou bronzového býčka z halštatské doby. 

"Jde o sedící nebo poloklečící ženskou postavu v dlouhém plášti zelené barvy se zlatou kápí a patrně i zlatým náhrdelníkem, která si zakrývá tvář knihou anebo kodexem, případně dvojicí slonovinových destiček. Na spodní části plastiky, která evidentně měla mít podobu nějakého pečetidla, se nalézá erotický motiv," popsal sošku Charvát.

Archeolog David Daníček nalezl pečetidlo v místech, kde při výzkumu narazil na pohřebiště z doby stěhování národů, tedy zhruba 4. až 5. století. Není podle něj vyloučeno, že se tam podaří odkrýt hrob "výše společensky postavené osoby".

Nejbližší obdobné nálezy podle něj pocházejí z Porýní, kde archeologové odkryli i hrob se zbraněmi a ozdobami. Do těchto dobových souvislostí patří i dosud první český nález, který je unikátní i svým ztvárněním, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám