Hlavní obsah

Zemřel hudebník Prince

– Chanhassen • Aktualizováno

Ve věku 57 let zemřel fenomenální americký hudebník Prince. Byl nalezen mrtvý ve svém nahrávacím studiu v Chanhassenu ve státě Minnesota. Úmrtí, které jako první ohlásil server TMZ, potvrdila Princeova agenta Yvette Noel-Schureová.

Skladba Purple Rain od PrinceVideo: Casusa Ribeiro

 
Článek

„S hlubokou lítostí potvrzuji, že legendární a ikonický umělec Prince Rogers Nelson dnes ráno zemřel ve svém domě v Paisley Parku. Bylo mu 57 let,” uvedla hudebníkova britská vydavatelka Anna Meachamová. Dodala, že další informace včetně příčiny úmrtí zatím nejsou k dispozici.

Zástupce okresního šerifa Jason Kamerud potvrdil, že k domu krátce před 10. hodinou ráno místního času vyjížděli lékaři i policie.

Prince byl minulou sobotu hospitalizován po nouzovém přistání v Atlantě. Hovořilo se o příznacích chřipky. Po pár hodinách byl ale z nemocnice propuštěn a vrátil se do svého domu v areálu Paisley Park v minnesotském Chanhassenu.

Foto: ČTK/AP

Prince

Prince Rogers Nelson, jak zní celé jméno toho všestranného instrumentalisty a zpěváka, se narodil v roce 1958 v Minneapolisu. Oba jeho rodiče byli hudebníci a on odmalička zpíval. V sedmdesátých letech minulého století se prosadil se svým výstředním a eklektickým zvukem, ve kterém se mísí jazz, funk, rock, soul a hip-hop. Nepřehlédnutelná byla také jeho extravagantní image.

Jeho prvním albem bylo For You (1978), mnohem větší slávu mu ale přinesla alba Prince (1979), Dirty Mind (1980), Controversy (1981) a 1999 (1982). Zřejmě největším hitem jeho kariéry je Purple Rain, v Česku bodovaly také Cream, The Most Beautiful Girl in the World či Gold.

Prince je ovšem také autorem hitu Nothing Compares 2 U v podání Sinéad O'Connor.

Foto: ČTK/AP

Prince v polovině 80. let

Foto: Mike Blake, Reuters

Zpěvák Prince

Prince později začal vydávat v rychlém sledu velké množství alb. Později se rozešel se svým vydavatel a svoji hudbu si vydával sám. Načas také přestával používat i svůj pseudonym a vystupoval jen pod symbolem. Podepisoval se jako „umělec dříve známý jako Prince”.

Prince je držitelem sedmi cen Grammy, vyprodával největší haly. Prodal více než 100 miliónů kusů alb. V roce 2004 vstoupil do rokenrolové síně slávy.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Prince na koncertě na Floridě v roce 2007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám