Hlavní obsah

Hurvínkovy narozeniny lákají spoustu gratulantů

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Michael Polák

Poprvé vkročil na divadelní scénu 2. května 1926 v přídavku komedie Počestný dům na scéně v Plzni. Devadesát let na divadelních prknech teď Hurvínek, asi nejznámější česká loutka, náležitě oslaví. Součástí oslav je i vydání zlatých a stříbrných mincí, na kterých se objeví i se svými kamarády. V Praze se uskuteční dvě výstavy, přímo v den jubilea otevřou další v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitelka divadla Helena Štáchová a loutkař a interpret Spejbla a Hurvínka Martin Klásek s platinovou deskou

Článek

„Výstava na Staroměstské radnici bude otevřena od 13. května do 27. června a bude sledovat divadelní cestu oblíbeného ušatého hrdiny. Od 23. listopadu do 28. února příštího roku bude Hurvínkovi věnována velká interaktivní expozice v Muzeu hlavního města Prahy. Děti se na ní hravou formou seznámí nejen s historií této scény, ale divadlo si i zahrají a setkají se s jubilantem i jeho rodinkou,” řekla novinářům autorka expozic Denisa Kirchnerová.

Nebudou chybět dobové dokumenty, filmové i zvukové archivní a současné nahrávky. Díky tomu budou mít návštěvníci možnost porovnat herectví jednotlivých Hurvínkových interpretů i proměnlivou podobu humoru. Diváci prostřednictvím krátkého filmu navštíví divadelní zákulisí, stanou se svědky toho, jak vzniká inscenace, a seznámí se se členy současného divadla.

Podle jeho ředitelky Heleny Štáchové připomene den Hurvínkových narozenin koncert pro největšího Čecha Karla IV. a nejmenšího Čecha Hurvínka I., na kterém vystoupí jako host vokální seskupení 4TET. „Jeho protagonisty budou i Spejbl, Mánička, bábinka a Žeryk. Koncert bude snímat Česká televize, která ho ze záznamu odvysílá. Část výtěžku ze vstupného chceme věnovat na výrobu zvonů pro kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově,” uvedla Štáchová.

Kniha i CD

Nakladatelství Fragment vydá v rámci jubilea loutky, kterou si zamilovaly čtyři generace dospělých i dětí včetně zahraničních, knihu Hurvínkovo přání. Být malým klukem v ní Hurvínka nebaví, a tak mu kouzelný dědeček splní přání, aby byl dospělým. Co to přinese, prozradí její pohádkový příběh.

Foto: Petr Horník, Právo

Špejbl a Hurvínek

Česká mincovna z Jablonce nad Nisou vydá u příležitosti Hurvínkových devadesátin tři pamětní mince.

„Vydáme celkem tři mince, na první z nich se objevuje Hurvínek a Žeryk. Druhá, která vyjde v červnu, bude věnována jeho taťuldovi, panu Spejblovi a na třetí bude Mánička s paní Kateřinou. Ta je plánována na červenec,“ popsal za Českou mincovnu manažer Lukáš Jokl.

Hurvínka v roce 1926 vytvořil řezbář Gustav Nosek. „Pro Josefa Skupu měla být nová loutka překvapením, jakousi zmenšenou kopií Spejbla. Údajně až později se z Hurvínka stal Spejblův syn, který vlastně jeho kopií ani tolik není,“ zmínila Štáchová.

Foto: Česká mincovna

Mince k výročí Hurvínka

„Pro oslavence i jeho loutkové kamarády je skutečnost, že budou jejich podoby vyvedeny ve zlatě, poctou,“ zmínila Štáchová a dodala, co si o tom myslí hrdina sám: „Hurvínek se kochá představou, že někdy v 25. století archeologové naleznou v zemi starou zlatou minci a budou dlouho diskutovat, který prezident, či král vyvedený ve zlatě to tehdy vládl.“

Autorkou výtvarné podoby mincí je jablonecká medailérka Irena Hradecká. Z její dílny vyšla řada pamětních mincí a medailí věnovaných pohádkovým postavičkám.

Emise mincí k Hurvínkovu výročí je přísně limitovaná. Stříbrné mince získá pouhých pět set sběratelů, zlatých pak bude vyraženo jenom sto. Stříbrné váží 10 gramů a jejich cena je stanovena na 1150 korun, zlaté váží 3,49 gramu a stojí 5750 korun.

Supraphon k jubileu vydává reedici CD Hurvínek na dvoře lucemburském, na které se oslavenec spolu s Máničkou skamarádí s mladým králem Václavem IV. (Miroslav Vladyka) a pomohou v nouzi samotnému Karlu IV. (Otakar Brousek). Zástupci vydavatelství předali při této příležitosti ředitelce divadla Heleně Štáchové platinovou desku za 7000 prodaných CD alb Hurvínkovi k narozeninám. Prezident herecké asociace Jiří Hromada udělil Spejblu a Hurvínkovi certifikát o čestném členství v této organizaci. Členské příspěvky jim podle něj budou odpuštěny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám