Hlavní obsah

Psychiatr Nešpor: Uklidněte mysl a necpěte se prášky

Novinky, Stanislav Dvořák

Stručnou příručku o hledání vnitřního míru Kudy do pohody sepsal Karel Nešpor, psychiatr s třicetiletou praxí, který se zabývá především závislostmi.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Nešpor

Článek

Karel Nešpor se domnívá, že pro dnešní lidi je zásadní nalézt vnitřní mír a uklidnit se. Obrovské množství problémů způsobuje to, že svá rozhodnutí neděláme s klidnou myslí.

Způsobů uklidnění je řada. Lze brát léky, sportovat, dělat jógu, meditaci. Léky jsou rychlým a pohodlným řešením, ale nemusí být vždy tím nejlepším, varuje v úvodu Nešpor.

Dosáhnout duševní pohody bez léků určitě lze. Klidu pomáhá třeba to, když se nezabýváme tím, co bylo. Odpustit různé domnělé i reálné chyby jiným i sobě. A meditovat. Autor popisuje řadu jednoduchých technik, které převzal z buddhistické tradice. Jistě ne proto, že by chtěl vypadat exoticky, ale prostě proto, že fungují.

Foto: Portál

Knížka Kudy do pohody od Karla Nešpora

Popisuje také různé druhy smíchu, které lze nacvičit - zkvalitňují život a uvolňují tělo a mysl. I když to Nešpor přímo neříká, smích nakonec není nic jiného než forma meditace. Při smíchu nemyslíme ani na minulost, ani na budoucnost. Tak čistou mysl jako smějící se člověk má málokdo.

V neposlední řadě psychiatr doporučuje čtenářům, aby se občas zamysleli nad pomíjivostí všeho. Fráze? Ne, je to jedna z nejhlubších věcí, které zmiňuje. Takové úvahy zásadně mění myšlení a chování lidí. Kdo pochopí pomíjivost, pochopí podstatu naší existence.

Čtenář možná namítne, že na to všechno dnes nemáme čas. Ale my ho máme a Karel Nešpor nakonec neříká nic převratného, když navrhuje nezabývat se nesmysly. Netrávit hodiny u televize, neřešit drby, bulvár, nekupovat předražené zbytečnosti...

Reklama

Výběr článků

Načítám