Hlavní obsah

Ceny Thálie získali Ladislav Županič a Stanislav Zindulka

– Praha • Aktualizováno

Na jevišti Národního divadla v Praze se v sobotu večer předávaly prestižní herecké Ceny Thálie za rok 2015. Trofej v podobě skleněné divadelní masky z autorské dílny Bořka Šípka si odneslo celkem patnáct umělců. Byli mezi nimi například operní pěvec Dalibor Jedlička, který získal cenu za celoživotní mistrovství v opeře, Ladislav Županič který tu samou cenu získala v kategorii muzikál-opereta nebo Stanislav Zindulka za celoživotní činoherní mistrovství.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství převzal Stanislav Zindulka.

Článek

Cenu pro umělce do 33let získala Pavla Janiššová ze Západočeského divadla Cheb, kde odehrála přes 30 rolí. Za studií hostovala v pražských divadlech. Cenu převzala z rukou Luďka Munzara.  Nadace Munzarových má patronát nad oceněním mladých herců.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pavla Janiššová ze Západočeského divadla Cheb

V kategorii opera-ženy získala ocenění Jordanka Derilovová za roli Renaty v opeře Sergeje Prokofjeva Ohnivý anděl v Národním divadle moravskoslezském. Skleněnou sošku přebral její syn Daniel, protože pěvkyně měla v sobotu večer vystoupení v Německu.

Mezi operními pěvci zabodoval Jaroslav Březina za roli Laciho Klemeně v opeře Leoše Janáčka Její pastorkyňa v Národním divadle Brno. „Jsem poctěn. Nejsem zvyklý na takové věci. Ocenění není jen má vizitka, ale také cena pro Národní divadlo Brno, které mi umožnilo nastudovat inscenaci a také pro mé domovské Národní divadlo v Praze,“ řekl Březina.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jaroslav Březina získal Cenu Thálie za roli Laciho Klemeně v opeře Leoše Janáčka Její pastorkyňa v Národním divadlo Brno.

Cenu za celoživotní dílo v kategorii opera získal Dalibor Jedlička, který ji převzal z rukou ministra kultury Daniela Hermana a pěvce Štefana Margity. „Jsem rád, že si na mě z asociace vzpomněli a 40 let na těchto prknech dokázali ocenit,“ řekl Jedlička.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Cenu Thálie za celoživotní operní mistrovství převzal Dalibor Jedlička.

Další na řadě bylo předávání cen za ženský a mužský muzikálový výkon. Skleněnou sošku získala Karolina Gudasová a Jan Kříž.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Cenu Thálie v kategorii opereta, muzikál převzala Karolina Gudasová za roli Wendly Bergmanové v muzikálu Probuzení jara v Divadle J. K. Tyla v Plzni.

Cenu Thálie za celoživotní práci v oboru muzikál opereta získal Ladislav Županič. „Děkuji pánubohu za to, že jsem ve svém životě potkal velkou spoustu hodných lidí,” prohlásil Županič.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ladislav Županič

V kategorii balet, pantomima si skleněnou sošku odnesla Kristýna Němečková za sólový výkon v inscenaci Reflections on the Fate of Human Forms v rámci programu Ballettissimo v Národním divadle v Praze a Viktor Konvalinka.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Cenu Thálie za výkon v kategorii balet a pantomima získala Kristýna Němečková.

Za celoživotní mistrovství v tomto obru byl oceněn hereckou asociací Pavel Ždichynec. „Jsem rád, že tu mohu stát. Rád bych poděkoval režisérům, choreografům, kolegům a kolegyním, bez nich bych tu nestál,” řekl.

Speciální cenu Kolegia získal za celoživotní mimořádný přínos pro divadlo scenárista, režisér, dramaturg a libretista Petr Weigl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Filmový, televizní a divadelní režisér a dramaturg Petr Weigl

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkářství si odnesl Jiří Vyšohlíd.

V kategorii činohra byla oceněna Zora Valchařová-Poulová Zora Valchařová Poulová za roli Violety Westonové ve hře Tracyho Lettse Srpen v zemi indiánů v Klicperově divadle v Hradci Králové. V mužské kategorii získal ocenění Radim Madeja za roli Tima Tooneyho ve hře Alessandra Baricca Novecento (1900) v Městském divadle v Mladé Boleslavi.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zora Valchařová Poulová

Zlatým hřebem večera se stalo předání ceny za celoživotní mistrovství v tomto oboru. Ovace a dlouhotrvající potlesk vestoje provázely předání skleněné sošky Stanislavu Zindulkovi. "Když jsem se dozvěděl o ocenění, napadlo mě, jakou by měl radost táta a jak pyšná by byla moje milovaná profesorka Vlasta Fabianová," řekl Zindulka. Ve své řeči vzpomněl na začátky a osobnosti, s nimiž se setkal a které ho ovlivnily a vyzdvihl herecké kolegy Alenu Vránovou, Aloise Švehlíka a Blanku Bohdanovou.

Přehled oceněných umělců
Činohra:
Ženský výkon: Zora Valchařová Poulová
Mužský výkon: Radim Madeja
Opera:
Ženský výkon: Jordanka Derilovová
Mužský výkon: Jaroslav Březina
Opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr:
Ženský výkon: Karolina Gudasová
Mužský výkon: Jan Kříž
Balet a pantomima a jiný tanečně dramatický žánr:
Ženský výkon: Kristýna Němečková
Mužský výkon: Viktor Konvalinka
Cena pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby:
Pavla Janiššová, Západočeské divadlo Cheb
Ceny za celoživotní dílo:
Cena Thálie 2015 za celoživotní činoherní mistrovství: Stanislav Zindulka
Cena Thálie za celoživotní operní mistrovství: Dalibor Jedlička
Cena Thálie za celoživotní taneční mistrovství: Pavel Ždichynec
Cena Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla: Jiří Vyšohlíd
Cena Thálie za celoživotní mistrovství v kategorii muzikál-opereta: Ladislav Županič
Zvláštní cena Kolegia 2015: Petr Weigl

Reklama

Výběr článků

Načítám