Hlavní obsah

Peter Cmorik se v Ostravě převtělí do Ježíše

Právo, Aleš Honus

Nové české nastudování nejslavnější rockové opery všech dob Jesus Christ Superstar uvidí ostravští diváci poprvé ve čtvrtek a v jiném obsazení pak ve druhé premiéře v sobotu.

Foto: Martin Popelář

Ostravské nastudování rockové opery Jesus Christ Superstar

Článek

O vstupenky byl v předprodejích obrovský zájem ještě předtím, než divadlo oznámilo, kteří zpěváci budou obsazeni do jednotlivých rolí. „Jesus Christ Superstar je dílo, které vzbuzuje hodně očekávání, protože dokáže oslovit široké publikum. Někoho to zajímá skrze téma a někoho skrze vynikající hudbu. Snažíme se, abychom ta očekávání nezklamali a aby představení bylo co nejintenzivnější a nejpravdivější,“ říká ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, který je zároveň i režisérem představení.

Diváci se podle něj mohou těšit na zcela novou jevištní verzi geniálního hudebního díla, které bylo v dřívějších českých nastudováních uváděno spíše v tradičnějším pojetí. Ostravský Ježíš tak bude promlouvat k dnešnímu člověku a k dnešní době, ve které jsou stále častěji skloňovány pojmy jako evropská kultura a křesťanské kořeny.

Kromě ostravských umělců budou zejména v hlavních rolích účinkovat zpěváci, kteří vzešli z podzimních konkursů. Všechny role, včetně těch menších, budou alternovat dva protagonisté a roli Máři Magdaleny ztělesní hned tři zpěvačky (Vendula Příhodová, Hana Fialová a Martina Šnytová).

Chraplák prý není podstatný

Nejznámější tváří inscenace je několikanásobný slovenský Slávik Peter Cmorik, který se objeví v roli Ježíše. „Obsazením Petera Cmorika se hlásíme k rockovým kořenům tohoto díla, na druhé straně jeho alternant Lukáš Vlček pochází z úplně jiného prostředí a disponuje takovým hlasovým rozsahem, jaký má u nás jen málokdo. Není pro nás podstatné, jestli Ježíš zpívá rockovým chraplákem. Mnohem důležitější je, zda dokáže vyprávět příběh a má charisma, které je pro tuto roli důležité. A to platí i o obsazení dalších postav,“ řekl šéf muzikálového souboru a dramaturg inscenace Patrick Fridrichovský.

Roli Jidáše budou zpívat Roman Tomeš a Lukáš Adam. Roman Tomeš přitom v současnosti vystupuje v úspěšné bratislavské verzi Jesus Christ Superstar, a to v hlavní roli Ježíše. „Je opravdu skvělý. Alternovat ho bude Lukáš Adam, který osvědčil své schopnosti například v našem muzikálu Fantom Londýna, kde hraje Henryho,“ dodal Fridrichovský.

Jesus Christ Superstar je nejznámější a nejobdivovanější rockovou operou všech dob. Jde v pořadí o druhé dílo autorské dvojice Andrew Lloyd Weber a Tim Rice.

Operetně-muzikálový soubor Národního divadla moravskoslezského, který dříve uváděl spíše operetní tituly, chce uvedením rockové opery završit několikaletou cestu k modernímu hudebnímu divadlu. V příští sezóně se navíc do repertoáru NDM vrátí úspěšný titul Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť. Ostravské divadlo tak bude jediným v rámci České republiky, které kdy na svém repertoáru mělo čtyři Weberovy muzikály najednou, protože bude i nadále uvádět i muzikály Evita a Sunset Boulevard.

Reklama

Výběr článků

Načítám