Hlavní obsah

OZW zahrají na křtu koncertního alba z Motorletu

– Praha
Novinky,

OZW patřili k nejzajímavějším kapelám osmdesátých let, kde hudbu na pomezí punku, undergroundu a industriálu doplňovala dotažená scénická prezentace. Album s nejslavnějším koncertem z Motorletu bude pokřtěno ve čtvrtek v pražském Vagónu na vystoupení, které připomíná i rok a čtvrt od skonu zpěváka Zdeňka Lorenze.

Foto: Archiv OZW

OZW v osmdesátých letech

Článek

Skupina, která si dala název podle povídky Ivana Vyskočila Onkel Zbynda´s Winterrock, se snažila od počátku přistupovat k rocku netradičně, obohacovat ho o hlukové prvky industriálu, ironii Franka Zappy a později i o postupy punku. Výraznou roli hrála ve zvuku divoká kytara Pavla Maráška.

Texty byly až dadaistické a anonymní sanfranciští The Residents OZW přivedli k využití masek, takže nebylo jasné, kdo v kapele hraje.

Na jaře 1985 skupina posílená o rytmiku Visacího zámku odehrála svůj nejznámější koncert v pražském Motorletu. Videozáznam z vystoupení se stal základem pro tři klipy použité ve filmu Hudba ´85 přibližujícím tuzemskou alternativní scénu. Písnička Bych se objevila ještě před listopadem v Československé televizi. To už se skupinou hrál bubeník Roman Šmíd a baskytarista Master´s Hammer a Generála Lee Milan Fibiger.

V roce 1990 vydal Panton souboru EP v edici Rock debut, první album Nevergreeny ale vyšlo u Black Pointu až v roce 1997, krátce před tím, než se soubor neoplývající komerčními ambicemi, rozpadl.

Black Point plánoval od roku 2012 vydat na CD koncert z Motorletu, ale kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu Zdeňka Lorence se práce zastavily. Lorenz zemřel v prosinci 2014.

Před OZW, kde se k mikrofonu postaví performer Hmyzák z Žen, vystoupí soubor Yamrtaal a duo Mařek Zděněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám