Hlavní obsah

Nohavica gratuluje Lazebníkovi sevillskému

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně 200 let uplyne dnes od premiéry jedné z nejpopulárnějších světových oper, Lazebníka sevillského Gioacchina Rossiniho.

Foto: ČTK

Gioacchino Rossini je autorem opery Lazebník sevillský, která dnes slaví své 200 narozeniny.

Článek

Operní soubor Národního divadla moravskoslezského v Ostravě připravil v den jubilea koncertní uvedení Lazebníka sevillského v překladu písničkáře a básníka Jarka Nohavici, který své přebásnění libreta Cesara Sterbiniho osobně představí před premiérovým večerem divákům.

Foto: archiv NDM

Jarek Nohavica daruje Lazebníkovi k narozeninám i české přebásnění libreta opery.

Přestože Lazebník patří po léta k nejoblíbenějším italským operám, při jeho prvním uvedení 20. února 1816 v Římě, diváci operu vypískali. Na neúspěchu se podepsala rivalita mezi skladateli i smůla při prvním představení. Tenorista vystoupil s rozladěnou kytarou, jiný zpěvák zakopl při vstupu na jeviště a rozbil si nos a korunu všemu nasadila prskající černá kočka, která se z ničeho nic zjevila na scéně. Vzduchem létala shnilá rajčata a ovoce. Při dalších představeních už obecenstvo vzalo Rossiniho operu na milost.

Ostravská opera daruje Lazebníkovi ke 200. narozeninám dvě koncertní uvedení 20. a 22. února. Jarek Nohavica už pro ostravský soubor úspěšně přebásnil libreta k Mozartovým operám Cosi fan tutte, Don Giovanni a Figarova svatba. Tentokrát se pustil do opery, která si svým komediálním charakterem přímo říká o uvedení v jazyce srozumitelném divákům. Koncertní uvedení Lazebníka sevillského nastudoval dirigent Marko Ivanovič, v titulní roli se představí barytonista Jakub Tolaš, v dalších rolích pak Miloš Horák, Aleš Voráček a Jana Hrochová. Oba koncerty budou ochutnávkou scénického nastudování Rossiniho opery, které Národní divadlo moravskoslezské uvede v příští sezóně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám