Hlavní obsah

Akrobatky zavěšené za vlasy představí Cirkopolis

Právo, rh

Svátek nového cirkusu, který uvádí to nejlepší z české nezávislé scény i zahraničních představení, se koná tento týden v Paláci Akropolis v Praze na Žižkově. Po belgické Compagnie EaEo, jíž patřilo zahájení festivalového týdne, se ve středu a ve čtvrtek představí finsko-francouzské duo Sanja Kosonen a Elici Abonce Muhonen s projektem Capilotractées.

Foto: archiv Cirkopolis

Eliška Brtnická představí na Cirkopolis svůj autorský projekt Enola.

Článek

Ten přinese celou řadu překvapivých a humorných momentů a hlavně českému publiku předvede jedinečnou akrobatickou techniku hair-hanging, která spočívá v akrobacii prováděné v zavěšení za vlasy. Tato starobylá technika má původ podle některých zdrojů v Číně, podle jiných v Jižní Americe.

„Použitím techniky hair-hanging se poměrně rychle zrodilo i téma, a to vlasy samotné. Pro každého člověka jsou vlasy velice intimní věc. Vypráví se o nich hodně příběhů. Je to zároveň něco velmi silného i křehkého. Vlasy mohou být vtipné nebo dojemné a to je, jak doufáme, i naše představení,“ říká Sanja Kosonen, která je původně provazochodkyně a je jednou z protagonistek Capilotractées.

Foto: archiv Cirkopolis

Finsko-francouzské duo Sanja Kosonen a Elici Abonce Muhonen provozují neobvyklou akrobatickou techniku hair-hanging.

Poslední den festivalu, pátek 19. února, bude věnován novému cirkusu u nás a české nezávislé tvorbě, bude prezentovat domácí novocirkusové projekty, včetně sólového představení Elišky Brtnické Enola. Nejslibnější česká závěsná akrobatka završí festival autorským představením inspirovaným knihou Sadako a tisíc jeřábů.

Festival Cirkopolis pořádá Palác Akropolis a CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám