Hlavní obsah

Nové horizonty se třemi premiérami

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertní řada orchestru rozhlasových symfoniků (SOČR) s názvem Nové horizonty přivádí druhým rokem do pražské Smetanovy síně publikum, které na běžných koncertech moc nevidíme. Především mladé lidi přitahuje vícežánrová zaměřenost řady, jež spojuje symfonickou hudbu s jazzem a rockem.

Foto: Martin Straka

Děkování po pondělním koncertě ve Smetanově síni. Zleva dirigent Jan Kučera, Dan Bárta a členové Epoque Quarteta.

Článek

Sympatický přesah měl i pondělní koncert, na kterém se k orchestru připojil Epoque Quartet a v závěru také zpěvák Dan Bárta. V průběhu večera byly uvedeny i tři premiéry domácích autorů.

Ještě předtím SOČR, řízený Janem Kučerou, jenž má se žánrovými přesahy nejvíce zkušeností, uvedl klasiku amerického minimalismu, skladbu Johna Adamse The Chairman Dances a Introdukci a Allegro pro smyčcový orchestr a kvarteto Brita Edwarda Elgara. V ní už s orchestrem vystoupil Epoque Quartet, české smyčcové kvarteto.

Premiérová díla Jana Kučery, Martina Kumžáka a Petra Wajsara pak měla vesměs mimořádný ohlas. Minimalistické Zrození od Kučery, více symfonická Šroubovice od Kumžáka a Wajsarova jazzovější Cigánská ouvertura byly nápaditými pokusy kombinace zvuku smyčcového kvarteta a orchestru.

Událostí večera se staly tři závěrečné premiéry nového aranžmá skladeb z dílny skupiny Dana Bárty Illustratosphere v podání samotného sólisty, orchestru a kvarteta. Až na okamžiky, ve kterých přece jen velká zvuková masa překrývala zpěváka, to byl krásný závěr večera.

Reklama

Výběr článků

Načítám