Hlavní obsah

Pardubické jeviště opět patří smíchu

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Východočeské divadlo Pardubice hostí od pondělí 25. ledna již XVI. ročník GRAND Festivalu smíchu - přehlídku nejlepších komediálních inscenací, které loni vznikly na jevištích domácích divadel. Další pestrou nabídku komediálních titulů z celé České republiky mohou zájemci zhlédnout v doprovodném programu.

Foto: archiv GRAND Festivalu smíchu

V+W Revue pražského Divadla ABC bude jistě jedním z kandidátů na festivalovou cenu.

Článek

GRAND Festival smíchu je soutěží, o jednotlivých cenách rozhoduje odborná porota, studentská porota a také diváci.

O titul Komedie roku 2015 budou usilovat Dokonalá svatba Městského divadla Zlín, konverzačka Jméno o vztazích mezi muži a ženami Městského divadla Brno, Lidská tragikomedie pražského Divadla v Dlouhé, Molièrova Škola žen z libereckého Divadla F. X. Šaldy, divadelní podoba předobrazu Saturnina s názvem Zavolejte Jeevese českobudějovického Jihočeského divadla, hudební V+W Revue připomínající Osvobozené divadlo z produkce pražského Divadla ABC a romantická duchařská komedie Mezi nebem a zemí domácího souboru.

Foto: archiv GRAND Festivalu smíchu

Komedii Mezi nebem a zemí uvede na festivalu hostitelské Východočeské divadlo Pardubice.

Popáté bude udělena také Cena Genia smíchu za mimořádný přínos v herectví, režii či jiné oblasti komediálního žánru v posledních letech. O držiteli této ceny, jejíž název je odvozen od sochy Genia akademického sochaře Bohumila Kafky umístěné v průčelí historické budovy pardubického divadla, rozhoduje Akademie Genia smíchu složená z kritiků, divadelních publicistů, teoretiků, režisérů a dramaturgů.

Předchozími držiteli ceny jsou Jiří Suchý, Lubomír Lipský, Jan Borna a David Drábek.

Výsledky festivalového klání budou vyhlášeny 1. února na závěrečném Galavečeru smíchu, který už podvanácté natočí Česká televize a odvysílá ho v posunutém přímém přenosu na programu ČTart.

Večerem diváky provedou Hynek Čermák, Petra Janečková, Veronika Macková a Jana Ondrušková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám