Hlavní obsah

Kung-fu a světy budoucnosti. Začíná Festival krátkých filmů Praha

Mezinárodní soutěž obsahující i film z exotického Bhútánu nebo pestrý doprovodný program. Takový bude jedenáctý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, jenž organizuje Film Servis Festival Karlovy Vary, stojící i za MFF Karlovy Vary. Krátkometrážní skvosty z celého světa se představí již dnes v kině Světozor. Festival potrvá do 24. ledna 2016 a jeho část zamíří do českých a slovenských kin.

Foto: pragueshorts.com

Film Moucha

Článek

„Na sobotní noc jsme nachystali novinku související s již tradičním moderovaným programem Brutal Relax Show. Je to sekce plná hororově laděných, komediálních a bizarních filmů. Po skončení tohoto programu, při kterém části publika tuhne v žilách krev, pořádáme v prostorách kina Světozor Brutální Mejdan, který se odehraje v rytmu slavných filmových soundtracků,“ uvedl Karel Spěšný, programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha.

„V rámci doprovodného programu organizujeme ve spolupráci s Českým filmovým centrem seminář určený tvůrcům krátkého filmu. Seminář proběhne v pátek 22. 1. ve 14.00 v Malém sále kina Světozor. Vstup na něj je zdarma a je určen těm, kteří vyvíjejí krátký film a chtějí se dozvědět, jaké možnosti nabízí industry platformy festivalů Go East Wiesbaden a Interfilm Berlin v Německu nebo koprodukční fórum ve francouzském Clermont-Ferrand,” řekla Radka Weiserová, hlavní dramaturgyně.

Ve stejný den večer v 18.30 se uskuteční v kině Ponrepo projekce nových krátkých filmů z České republiky. V rámci večera nazvaného Check the Czechs XXL proběhne křest DVD Czech Short Films Vol. 7 – nové výběrové kolekce – vydávaného Českým filmovým centrem a projekce vybraných filmů z kolekce a aktuálního programu 11. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha za přítomnosti tvůrců. Diváci se také dozvědí pětici filmů nominovaných na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku 2015.

Let's talk about sex

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu, vám bez ptaní prozradí pásmo Let's talk about sex. Filmy, které jdou přímo na věc, třeba jako komedie Ráno poté, ve které si hlavní hrdinka nejvíc přeje, aby se „ten člověk vedle v posteli“ nevzbudil dřív, než ona stačí zmizet, nebo film Rozkoš poodkrývající, o čem a čím se baví porno herci v době pauzy.

Christopher Doyle patří mezi nejzajímavější kameramany současnosti. Proslavil se spoluprací s hongkongským režisérem Wong Kar-waiem, s nímž natočil sedm opravdu mimořádných filmů s extrémně vizuálním stylem vyprávění. Tyto filmy získaly obrovské množství cen a především ovlivnily řadu dalších filmařů. V sekci Očima Christophera Doylea se diváci mohou těšit na tři krátké filmy, na nichž pracoval jako kameraman, a na dva, které sám režíroval.

Tři režisérky a tři režiséři dají nahlédnout do pobaltské kinematografie ve Fokusu Pobaltí, mladým českým talentům je potom věnovaná sekce České filmy. V programu bude k vidění mimo jiné snímek Furiant, jenž byl vybrán i do soutěže festivalu Sundance. Sekce Labo opět nabídne filmy vyrobené netradičními a inovativními postupy a vizuální lahůdkou je potom celý program V pohybu, věnovaný tanečním filmům.

Brutální relax

Novou krev a nové nápady nastíní CPH:LAB, dánská filmová „laboratoř“, ve které vybraní filmaři z celého světa ve dvoučlenných týmech pracují na krátkých filmech. Festival promítne čtyři nejúspěšnější z nich.

Extrémní tečkou pro otrlé diváky bude oblíbená Brutal Relax Show letos moderovaná hercem Jiřím Kohoutem. Program uzavře sci-fi sekce Svět zítřka, v němž již není možné poznat rozdíl mezi realitou a iluzí, a lidé si sami nejsou jisti, zda jsou z masa a kostí či naopak nepatří mezi dokonale vyrobené androidy.

Festival putuje i do regionů a na Slovensko, kde představí program Best of Brutal Relax Show a Pragueshorts dětem. Promítat se bude v Ústí nad Labem, Brně, Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Karlových Varech, Mariánských Lázních a na Slovensku v Kremnici, Prešově, Košicích, Trenčíně nebo ve dvou kinech v  Bratislavě. Projekce proběhnou v době konání festivalu – 22. a 23. ledna 2016.

A ani letos festival nezapomene na nejmenší diváky. Malí filmoví diváci od 5 do 8 let se mohou těšit do pražských kin Bio Oko, 23. 1. 2016 od 15,.00 a Aero, 24. 1. 2016 od 15.00. Program Pragueshorts dětem pořádá Festival krátkých filmů Praha ve spolupráci s Aeroškolou.

Předprodej lístků byl spuštěn 15. ledna v kině Světozor. Více na www.pragueshorts.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám