Hlavní obsah

Bowieho smrt prudce zvedla prodej jeho hudby

Zájem o poslední album britské hudební legendy Davida Bowieho od pondělního oznámení jeho smrti prudce vzrostl, více se stahují také jeho největší hity. Některá média se pozastavují i nad přetrvávajícími záhadami kolem Bowieho smrti.

Foto: Shaun Best, Reuters

David Bowie

Článek

Společnost Spotify uvedla, že jen v pondělí se stahování Bowieho hudby na internetu zvýšilo o 2700 procent. Organizátor hitparád v Británii Official Charts Company pak uvedl, že Bowieho nejnovější album jasně vede žebříček nejprodávanějších desek, od pátečního uvedení na trh se ho prodalo asi 43 000 kusů. Album Blackstar vyšlo dva dny před umělcovou smrtí.

Bowie byl prvním nahrávajícím umělcem, který prodával dluhopisy, známé jako „Bowieho obligace”. Vydávány byly kryty budoucími příjmy z jeho hudby. Dluhopisy, které už jsou splaceny, v roce 1997 koupila za 55 miliónů dolarů společnost Prudential Insurance. Obligace Bowiemu dovolovaly ponechat si vlastnictví své tvorby, místo aby mohl jen prodávat autorská práva.

Bowieho jmění se odhaduje zhruba na 100 miliónů dolarů, z části díky tomu, že zpěvák vlastnil 100 procent své hudby. „Byl dost chytrý na to, aby si věřil. Většina umělců se brzy prodává a nedrží svá autorská práva,” řekl agentuře Reuters investor a autor Bowieho finančního modelu David Pullman.

Norové hrají Changes

Radnice norské metropole Oslo se rozhodla, že na počest zesnulého hudebníka budou její zvony a zvonky ode dneška hrát každý večer od 19:00 SEČ melodii Bowieho skladby Changes. „Žádalo nás o to tolik lidí a byla taková shoda (ohledně skladby), že jsme se rozhodli to udělat. Vlastně nebyl prostor pro diskusi,” vysvětlila agentuře AFP hráčka na zvonkohru Laura Olsengová. Podobné hudební interpretace v norské metropoli jsou běžné. Na playlist radnice se nedávno dostala i skladba heavymetalové kapely Motörhead na památku jejího zemřelého frontmana Lemmyho.

Komentáře se také podivují, že u tak mediální události, jakou je úmrtí Bowieho, zůstává stále utajeno, kde zemřel a na jaký druh rakoviny. Zatím se ani neví, kdy bude mít pohřeb. Bowie žil léta v Londýně, Berlíně a New Yorku. Naposledy se ukázal na veřejnosti v New Yorku, a to 7. prosince. Belgičan Ivo van Hove, který zinscenoval Bowieho hru Lazarus a na 20. ledna chystá její premiéru v divadle v New Yorku, tvrdí, že britský hudebník zemřel na rakovinu jater.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám