Hlavní obsah

Nové Hvězdné války míří za rekordem

Právo, Jaroslav Špulák

Sedmý díl sci-fi filmové série Hvězdné války s podtitulem Síla se probouzí získal za první tři dny celosvětového promítání na tržbách asi 250 miliónů dolarů (tedy více než 6,2 miliardy Kč). Vyrazil tak za metou stát se historicky nejvýdělečnějším snímkem. Dobré ohlasy, recenze i obrovský zájem diváků to podporují.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Fanoušci Star Wars v San Francisku

Článek

Nadto má i podle odborníků zaděláno, aby se minimálně přiblížil filmům, které jsou na prvních místech historického žebříčku tržeb. Nejvyšší aktuálně patří dvěma filmům Jamese Camerona. Jeho Avatar utržil 2,8 miliardy dolarů, Titanic 2,2 miliardy.

Film Star Wars: Síla se probouzí překonal již ve čtvrtek rekord v tržbách získaných během jednoho dne v Severní Americe. Během čtvrtka ho zhlédly v USA a Kanadě statisíce lidí a tržby dosáhly 57 miliónů dolarů. Překonal tak dosavadní rekord, který držel film Harry Potter a Relikvie smrti – část 2, jenž v roce 2011 utržil 43,5 miliónu dolarů.

Snímek Star Wars: Síla se probouzí se do amerických kin dostal minulé pondělí. Ve středu a ve čtvrtek ho začali promítat i v dalších částech světa. K enormnímu zájmu diváků přispěl nesporně také fakt, že se producentům podařilo udržet děj do poslední chvíle v tajnosti a média začala po premiéře psát vesměs pozitivní recenze.

Film se do českých kin dostal o půlnoci z 16. na 17. prosince. Hrají v něm Carrie Fisherová, Daisy Ridleyová, Harrison Ford, Mark Hamill, Peter Mayhew, John Boyega, Max von Sydow, Lupita Nyong’oová, Anthony Daniels, Warwick Davis, Peter Mayhew, Kenny Baker, Andy Serkis či Christina Chongová. Režie se ujal J. J. Abrams a v hodnocení na Česko-slovenské filmové databázi má 85 procent.

George Lucas to tušil

„Předpokládám, že ovládnu Hollywood,“ nechal se slyšet režisér a scenárista George Lucas, když se v roce 1976 setkal v letadle s kolegou Francisem F. Coppolou. Chlubil se tehdy novým projektem a měl za to, že výrazně změní nejenom jeho styl natáčení, ale i kariéru.

Připravoval Star Wars, epizodu IV (1977). Jak známo, jednotlivé snímky nebyly číslovány posloupně. Přestože si později fanoušci vyžádali, aby už Hvězdné války nenatáčel, protože měli za to, že je spíše ničil, než oživoval, zůstal u série jako duchovní otec a producent. Současně se ukázalo, že fanoušci měli pravdu, protože s režisérem J. J. Abramsem nabírá sága nový dech.

Lze proto očekávat, že i v následujících dnech budou ze světa chodit informace o tom, jak dobře si snímek vede, pokud jde o hodnocení i finanční zisk. Za pár měsíců by pak mohl výrazně promluvit do nejvyšších pater žebříčku celosvětových tržeb, která v letošním roce posílilo hned několik výrazných filmů.

Na úplném čele seznamu nejvýdělečnějších filmů se ale dosud žádné Star Wars nevyskytují. Aktuálně je na tom nejlépe snímek Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba z roku 1999, jenž vydělal 1,03 miliardy dolarů. Film Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů z roku 2005 je na 44. místě s výdělkem 848 miliónů dolarů.

Nejvýdělečnější filmy
1. Avatar (2009) 2,79
2. Titanic (1997) 2,19
3. Jurský svět (2015) 1,67
4. Avengers (2012) 1,52
5. Rychle a zběsile 7 (2015) 1,51
6. Avengers: Age of Ultron (2015) 1,41
7. Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 1,34
8. Ledové království (2013) 1,28
9. Iron Man 3 (2013) 1,22
10. Mimoni (2015) 1,16
Pozn.: Za pořadím je uveden název filmu, rok jeho uvedení a částka, kterou vydělal, v miliardách dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám