Hlavní obsah

RECENZE: Trable o Vánocích mají Diane Keatonová a John Goodman

Právo, Věra Míšková

Advent je v plném proudu a do kin jde film, jaký zřejmě nesmí žádný rok v nabídce chybět. Snímek s všeříkajícím názvem Trable o Vánocích uvádí distributor jako komedii, ale to je to největší nedorozumění. Humor je totiž právě to, co filmu chybí nejvíc.

Foto: Některé scény jsou docela podařené a vtip občas probleskne

Diane Keatonová a John Goodman hrají manželský pár.

Článek

Jisté je, že Láska nebeská se nemůže narodit každý rok a možná ani každé desetiletí. Od premiéry této skvělé britské vánoční komedie už uplynulo dvanáct let a pořád je vděčným vánočním televizním programem.

Americké Trable o Vánocích její půdorys okatě kopírují v první řadě tím, že sledují v adventním čase řádku postav a jejich potíže s milostnými, respektive rodinnými vztahy. Také například tím, že každá svíce na adventním věnci shrnuje jeden týden v jejich životě – a protože jde o členy rozvětvené rodiny, je jasné, že vyvrcholení by mělo přijít u vánočního stolu, kde se mají všichni sejít.

Jenže na rozdíl od Lásky nebeské nenapsal Trable o Vánocích Brit Richard Curtis, scenárista Černé zmije, Mr. Beana, Notting Hillu nebo Čtyř svateb a jednoho pohřbu, ale americký autor spíše romantických filmů než komedií Steven Rogers (Druhá nebo první, Kate a Leopold, P. S. Miluji tě). A to je zatraceně znát.

Atmosféra nového filmu je sice vánoční, ale děj se zabývá lidmi spíše nešťastnými a zároveň pasivními, takže je pravděpodobné, že po Vánocích se toho v téhle rodině mnoho nezmění. Navíc je většina těchto postav natolik nezajímavá, že je dost obtížné nebo spíše nepohodlné už jen snažit se je zapamatovat.

Přitom obsazení lze stěží co vytknout. Diane Keatonová a John Goodman hrají manželský pár, který chce na Vánoce oznámit svůj rozchod po čtyřiceti letech. Jsou to solidní herci, potíž je však v tom, že zejména Keatonové předepisuje scénář sled věčně se opakující roztržitosti, nešikovnosti, hysterie a celkové nesnesitelnosti, zatímco Goodman hraje nevýrazného manžela.

Amanda Seyfriedová jako Ruby je o celé půlstoletí mladší než do ní zamilovaný vzdělanec a mentor v podání Alana Arkina, takže lze snadno předvídat, jak to dopadne, rozvedený syn marně shání práci, invalidní tetička Fishy v podání June Squibbové skleroticky žvatlá a Marisa Tomeiová jako Emma poté, co je zatčena za krádež v obchodním domě, dělá psychoanalýzu černošskému policistovi. Uchu celkem lahodí hudba, kamera je většinou příjemně, klidně starosvětská.

Nelze popřít, že některé scény jsou podařené a vtip občas probleskne, ale je ho málo. Bez větší dávky humoru nelze mluvit o komedii, takže zbývá spíše kýčovitost, která sice k Vánocům patří, ale s lepším scénářem, nápaditější režií a stejnými herci by byla příjemnější.

Trable o Vánocích
USA 2015, 107 min. Režie: Jessie Nelson, hrají: Diane Keatonová, John Goodman, Marisa Tomeiová a další.

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám