Hlavní obsah

Ve finále Českého slavíka je kapela Ortel spojovaná s krajní pravicí

Mezi finálovou šesticí nominovanou v anketě Český slavík je v kategorii kapel skupina Ortel, která je spojována s českou krajně pravicovou scénou. Mezi zpěváky uspěl i její frontman Tomáš Ortel.

Foto: Petr Horník, Právo

Český slavík ve Státní opeře. Ilustrační foto

Článek

O finálových šesticích informoval v pátek ředitel pořádající agentury Musica Bohemica Jaroslav Těšínský.

Mezi zpěváky se kromě Ortela dostala i jména, která jsou v této anketě přece jen běžnější – Karel Gott či Tomáš Klus. Mezi kapelami je například Kryštof nebo Chinaski.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Těšínského se v soutěži nehodnotí to, jakou má kapela pověst nebo kdo jsou její fanoušci. „Buď kapele hlasy přijdou, nebo nepřijdou,” řekl Novinkám. Do vyhlášení výsledků se k nim nebude vyjadřovat. „Každý rok hodnotíme, zda vše proběhlo podle pravidel, a pak to zveřejníme až po vyhlášení výsledků,” řekl Těšínský.

Vzhledem k tomu, že organizátor soutěže kapelu zařadil mezi šestici finalistů, zřejmě ji ze soutěže nevyřadí. Předloni byl vyřazen rapper Řezník z kategorie Hvězda internetu, kterou pořádá společnost Mattoni a vyhlašuje se na Českém slavíku. Společnost to vysvětlila tím, že zpěvák „byl vyloučen, protože se v textech svých písní vulgárním způsobem vyjadřuje na adresu vybraných skupin obyvatel, explicitně zobrazuje násilí a užívání návykových látek”.

Tomáš Ortel dříve působil v kapele Conflict 88. Její fanoušci jsou z řad krajní pravice, a proto se o koncerty často zajímá policie. Píseň kapely měla jako hymnu i někdejší Dělnická strana, kterou soud zakázal.

Kapela Ortel v soutěži uspěla už loni, byla čtvrtá, na toto místo poskočila ze 105. příčky v roce 2013.

Šestice finalistů
Zpěvák roku
Michal David
Karel Gott
Tomáš Klus
Richard Krajčo
Dan Landa
Tomáš Ortel
Zpěvačka roku
Anna K.
Monika Absolonová
Lucie Bílá
Ewa Farna
Aneta Langerová
Lucie Vondráčková
Skupina
Divokej Bill
Chinaski
Kabát
Kryštof
Olympic
Ortel

Výsledky 50. ročníku soutěže budou vyhlášeny v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám