Hlavní obsah

V Celetné hrají o Bulgakovovi a Stalinovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Pražské Divadlo v Celetné uvede 25. listopadu premiéru divadelního dokumentu Izolovat, ale zachovat o jednom z nejvýznamnějších spisovatelů 20. století Michailu Bulgakovovi. Vychází z deníků, které zaznamenaly jeho přežívání v sovětské diktatuře a zvláštní vztah se Stalinem.

Foto: Martin Svoboda

Z představení Izolovat, ale zachovat

Článek

Představení vymyslela Milena Steinmasslová, kterou inspirovaly knižně vydané Deníky Mistra a Markétky. Bulgakov si psal deník od roku 1921, pak mu je ale stát zabavil a roky nevrátil. Spisovatel se proto rozhodl, že bude lepší, když bude deník psát jeho žena. Ta od roku 1933 zaznamenávala jejich názory a zážitky ze života v byrokratickém a profízlovaném Sovětském svazu.

Režie se ujal Šimon Dominik, dramaturgie Vladimír Čepek. Hlavní dvojroli hraje Milena Steinmasslová, dále hrají Alexander Minajev, Petr Halíček a Ivo Novák.

„Když chci najít odpověď na otázky, které ke mně přicházejí v přítomnosti a míří do budoucnosti, vyplatí se podívat do minulosti. Našla jsem tam člověka, jehož život a tvorba mi pomohly nalézt odpovědi,“ řekla autorka hry.

„Nebyl to hrdina, nebyl to bojovník. Byl to člověk, který bytostně potřeboval psát a neuměl lhát. Tato vlastnost člověka, který nebyl statečný jinak než právě takto, vyvolala zájem psychopata jménem Stalin. Chtěla jsem říct, že i v totalitním režimu existuje cesta, jak nelhat. Není rozhodně lehká a nemusí skončit dobře,“ dodala.

Více informací na www.divadlovceletne.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám