Hlavní obsah

Probděte úžasnou noc s divadlem

Právo, rh

Třetí ročník Noci s divadlem čeká v sobotu 21. listopadu diváky i divadelníky. Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu již od roku 2008.

Foto: Hana Smejkalová

Národní divadlo zahraje v sobotu v rámci Noci divadel dvakrát Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky.

Článek

European Theatre Night se v roce 2013 zúčastnilo čtyři sta divadel a institucí ze sto dvaceti měst z deseti evropských zemí. První česká Noc divadel se konala v témže roce za účasti osmdesáti souborů, loňského ročníku již sto třicet divadel a souborů a přes padesát tisíc diváků.

I o letošní ročník Noci divadel projevilo zájem velké množství divadel, která pro návštěvníky připravují speciální programy - kromě prohlídek divadel, při nichž diváci mohou nahlédnout do zkoušek nejnovějších inscenací, to budou i nejrůznější workshopy, koncerty, projekce filmů i divadelních inscenací, besedy s umělci, scénická čtení, diskuse, bojové hry pro děti i dospělé, loutkářské dílny a další zážitkové akce spojené s divadlem.

Některá divadla začínají svou Noc divadel již ráno „divadelní snídaní“ (například pražské Studio Alta), jiná nabídnou noční putování divadelní Ostravou, řada z nich připravila pro své diváky tematizované tančírny i možnost zahrát si krátce v konkrétním divadelním představení. A nebude chybět ani nabídka kulinářských zajímavostí.

Foto: archív Divadla Archa

V pražském Divadle Archa se v představení Lola Arias: Konkurz na revoluci můžete vrátit do listopadu 1989.

Letošní Noc divadel má rovněž charitativní náplň, kampaň Noc divadel Na dřeň se zaměřuje na potencionální dárce kostní dřeně a v pražském Divadle Kampa mohou diváci podniknout zážitkovou cestu Uprchněte s námi: Kampak? Divadlo Kampa!, jejíž výtěžek bude věnován nadaci Člověk v tísni na pomoc v Sýrii.

V rámci letošní Noci divadel spolupořadatelský Institut umění - Divadelní ústav také vyhlašuje již druhý ročník fotografické soutěže. Zúčastnit se může každý divák, který navštíví některou z aktivit Noci divadel 2015. Soutěž je vyhlášena ve čtyřech různých kategoriích. Nejlepší snímky se připojí do rozšířené verze výstavy Noc divadel 2014 objektivem diváků, která vznikla v loňskem roce a která bude 21. listopadu k vidění v Infocentru Noci divadel v Divadelním ústavu. Ten nabídne také projekce fotografií z divadelních inscenací Činoherního klubu, výstavu věnovanou režisérovi Petru Léblovi, uměnovědnou prohlídku sídla Institutu umění - Divadelního ústavu v Menhartovském paláci, videoinstalaci pro jednoho diváka, workshop Loutkové pohádky na útěku, jehož výstupy budou věnovány do uprchlických zařízení v České republice.

Možností, jak strávit Noc divadel, se prostě nabízí nepřeberně a jejich seznam najdete na www.nocdivadel.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám