Hlavní obsah

Juraj Kukura převzal Cenu Divadelních novin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Divadelních novin za herecký výkon sezóny bez ohledu na žánr převzal ve čtvrtek v Praze Juraj Kukura. Jako Fjodor Karamazov exceluje v inscenaci Bratři Karamazovi, kterou v pražském Činoherním klubu začátkem roku volně nastudoval podle dramatizace Evalda Schorma režisér Martin Čičvák.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Juraj Kukura

Článek

„Nejdůležitějším poznáním této akce je, že Československo stále existuje. Nic se nezměnilo, v podstatě se máme ještě raději,” řekl Slovák Kukura. Poděkoval inscenátorům za to, že ho do hlavní role obsadili, a připomněl slova starého Karamazova, který tvrdil, že pro něj nikdy nebyla žádná žena dost škaredá.

Mezi činoherními projekty zabodoval Marián Amsler za režii inscenace Vyhnání Gerty Schnirch v brněnském HaDivadle. Z alternativní scény zvítězilo pražské Studio Hrdinů, respektive Pavel Zajíček a Miroslav Bambušek za autorství a režii inscenace Pustina.

V kategorii posuzující hudební divadlo si Cenu Divadelních novin odnesli dirigent Miroslav Oswald a režisér Jan Antonín Pitínský za inscenaci Pád Antikrista, kterou uvádí Moravské divadlo Olomouc. Ocenění v kategorii Taneční a pohybové divadlo patří tvůrčímu duu Skutr (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) a Janě Burkiewiczové za režii a choreografii inscenace Walls & Handbags, která měla letos premiéru v produkci Losers Cirque Company na festivalu Letní Letná v Praze.

V loutkovém a výtvarném divadle zabodovali Dominika Špalková, Tomáš Žižka a Ondrej Spišák z královéhradeckého Divadla Drak za námět a koncepci inscenace Labyrint světa a ráj srdce. V kategorii Publikační počin v oblasti divadla byla oceněna Jitka Goriaux Pelechová za autorství publikace Divadlo Thomase Ostermeiera, na cestě za novým realismem, kterou loni vydalo nakladatelství Kant.

Reklama

Výběr článků

Načítám