Hlavní obsah

Lúčnica a IMT Smile vystoupí v pražské O2 areně

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční spojení hudby, tance, lidových krojů i živelné energie hudebníků i tanečníků přináší projekt Made in Slovakia, který spojil rockovou kapelu IMT Smile v čele se zpěvákem a skladatelem Ivanem Táslerem a folklorní umělecký soubor Lúčnica. Rok od prvního uvedení na Slovensku se projekt představí 19. prosince v pražské O2 areně.

Foto: Lenka Imrichova

Když jde o společnou věc, i rockeři obléknou lidové kroje.

Článek

Spolupráce IMT Smile s Lúčnicí se začala rýsovat již v roce 2013, kdy vznikl společný videoklip k písni S.O.S. A koncem minulého roku měla v Bratislavě premiéru hudebně-taneční show v režii Jána Ďurovčíka, který propojil oba umělecké světy. Sám svou kariéru začínal jako tanečník a posléze choreograf v Lúčnici, dnes je choreografem a režisérem úspěšných muzikálů Jesus Christ Superstar, v němž na Slovensku živě účinkuje právě IMT Smile, v pražském Divadle Kalich nastudoval muzikály Robin Hood, Osmý světadíl, Pomáda, Horečka sobotní noci a Atlantida. Tásler složil například písně pro Richarda Müllera (Baroko, Srdce jako kníže Rohan), Petra Koláře (Pýcha a pád, Jednou nebe zavolá), Čechomor (Místečko) či Janu Kirschner (V cudzom meste).

Foto: Ivan Dzugan

Rocková kapela a soubor lidových tanců a písní Lúčnica vystupují ve společném projektu Made in Slovakia.

Výpravná show představí na mohutném pódiu s mnoha světelnými efekty více než stovku účinkujících. Program nabídne jak choreografie uměleckého vedoucího Lúčnice Štefana Nosáľa, tak i skladby Ivana Táslera a IMT Smile v netradičních úpravách s orchestrem a pěveckou skupinou.

„Lúčnica je víc než jen taneční soubor. Je symbolem kvality slovenské kultury. Stejně IMT Smile je víc než kapela. Nemusel jsem dlouho hledat klíč k jejich spojení. Vyplynul automaticky tak, aby neutrpěly poetiky jednotlivých subjektů, aby se zachovalo vše, co od nich publikum očekává,“ řekl Ďurovčík na včerejší tiskové konferenci.

Foto: Vladimir Yurkovic

Ivan Tásler v obležení krásných dívek z Lúčnice.

Podle ředitele Lúčnice Mariána Turnera se podařilo spojit virtuózní tance Lúčnice a hudbu IMT Smile a představit tak originální slovenskou kulturu v netradičním světle.

Před dvaceti lety Lúčnica absolvovala obdobnou spolupráci se skupinou Elán. V její sedmašedesátileté historii je to podruhé, co soubor souhlasil se symbiózou lidového tance s rockovou muzikou. Během roku tleskalo projektu Made in Slovakia více než padesát tisíc diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám