Hlavní obsah

Král valčíků André Rieu se v květnu vrátí

Právo, kul

Jeho koncerty jsou jedinečné a jeho tajemstvím je radost z hraní. To vše je houslista, skladatel, aranžér a dirigent André Rieu, který si získal svůj titul Král valčíků už začátkem 90. let, kdy se rozhodl specializovat na takzvanou lehkou klasiku, především pak na vídeňskou salónní hudbu let minulých.

Foto: Universal Music

André Rieu je Králem valčíků od 90. let.

Článek

Ročně jeho koncerty, na kterých ho doprovází jeho ansámbl Johann Strauss Orchestra, po celém světě navštíví přes 600 tisíc lidí, díky čemuž se řadí k takovým hvězdám, jako jsou Elton John, Depeche Mode, Cher nebo Bon Jovi.

Repertoár jeho koncertů je předem daný – tvoří ho skladby Johanna Strausse doplněné o kompozice několika dalších autorů vesměs lehčí klasiky a operet. Orchestr měl původně dvanáct hudebníků, ale posléze se rozrostl na více než padesát členů.

Postupem času Evropa začala podle Rieuových houslí a pod jeho taktovkou znovu tančit valčík. Tato vlna se zanedlouho přenesla do Spojených států a Japonska, před časem také zasáhla Austrálii.

Již na jaře roku 2014 André Rieu poprvé nadchnul i pražské publikum. Beznadějně vyprodaná O2 arena se alespoň na několik hodin vrátila v čase a návštěvníci tak mohli okusit těch nejkrásnějších melodií, které dnes neodmyslitelně patří k pilířům hudební historie. Stejně dopadl i letošní vyprodaný květnový koncert, který hostila opět naše největší aréna.

André Rieu na své české fanoušky myslel i při plánování nadcházejícího turné a 26. května 2016 opět vystoupí v pražské O2 areně, o den později v Bratislavě.

Doposud prodal přes 40 miliónů desek a DVD, získal 411 platinových a 171 zlatých desek a na Facebooku ho doprovází více než 1,6 miliónu fanoušků.

Reklama

Výběr článků

Načítám