Hlavní obsah

Rusko chce vlastní filmové Oscary, cítí se diskriminováno

Novinky, Stanislav Dvořák

Ruští filmaři se rozhodli, že je třeba zavést další cenu. Budou to alternativní rusko-čínsko-indicko-brazilské Oscary, informoval The Hollywood Reporter.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Moskva

Článek

Neanglicky mluveným filmům je na Oscarech věnována jen jedna cena, což opravdu není mnoho. „Je nutné založit novou filmovou cenu zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, JAR), kde žije více než 40 procent světového obyvatelstva,” říká rezolutně zástupce předsedy ruského filmového svazu Oleg Ivanov.

Není úplně pravda, že cizinci Oscary nedostávají, jde spíše o to, že v oceněných filmech se mluví převážně (někdy částečně) anglicky.

Například poslední oceněný režisér Alejandro González Iňárritu je Mexičan a rok před ním to byl Alfonso Cuarón, rovněž Mexičan. Nejlepším hercem v hlavní roli byl zase vyhlášen Brit Eddie Redmayne. Oscary dostali nejednou i Němci, Francouzi a další národy.

Rus a černoch v Hollywoodu 

Občas se americký tisk pozastavuje nad tím, že velmi málo Oscarů dostávají herci a režiséři černé pleti. Pravda ale je, že ještě mnohem hůře jsou na tom Rusové a Číňané, kteří zlaté sošky nedostávají prakticky nikdy.

Oleg Ivanov už proto jedná s ruskou filmovou akademií, která uděluje vlastní Zlaté orly, aby alternativa Oscarů mohla začít fungovat v roce 2016. Otázkou ale je, koho taková cena při dnešní inflaci různých ocenění bude zajímat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám