Hlavní obsah

Pavel Haas Quartet popáté získal „Oscara klasické hudby”

Pavel Haas Quartet popáté získal „Oscara klasické hudby” - ocenění britského hudebního měsíčníku Gramophone za supraphonskou nahrávku díla Bedřicha Smetany. Časopis vítěze cen Gramophone Awards 2015 oznámil ve čtvrtek a české album bodovalo v kategorii Komorní hudba. Slavnostní předání prestižních ocenění se uskuteční 17. září v kostele sv. Jana v londýnské čtvrti Westminster, informoval mluvčí vydavatelství Supraphon Vladan Drvota.

Foto: Supraphon

Pavel Haas Quartet

Článek

Britské Gramophone Awards jsou podle něj přezdívány „Oscaři klasické hudby”, už 39 let je udělují kritici píšící pro britský časopis.

„Ten vychází od roku 1923 a každý měsíc přináší recenze alb, rozhovory, portréty a články o nejnovějších trendech ve vývoji audiovizuální techniky. Ze stovek nahrávek, vydaných v období jednoho roku, vybírají porotci pro každou z kategorií šest nejlepších,” podotkl Drvota. Zmíněný český kvartet byl podle něj oceněn už popáté, a to za čtyři své nahrávky.

Nevycházíme z údivu

„Byli jsme velmi překvapeni, když jsme toto ocenění obdrželi poprvé. Od té doby se to opakovalo, a to včetně ceny Nahrávka roku. Stále nevycházíme z údivu, že se naše alba setkávají s tak pozitivním ohlasem,” komentoval prestižní ocenění violista komorního souboru Pavel Nikl. Tato odezva prý jeho členy utvrzuje v přesvědčení, že jdou správnou cestou.

„Pavel Haas Quartet je pro nás opravdovým klenotem. Ve vydavatelství si velice vážíme, že jim můžeme být partnery v dosahování dalších jedinečných uměleckých obzorů,” podotkla k tomu ředitelka Supraphonu Iva Milerová.

Na podzim se Pavel Haas Quartet chystá na turné po USA a Kanadě. V diáři mají jeho členové také koncerty v Istanbulu, Amsterdamu, Gentu, Bruselu, Stockholmu a v Berlínské filharmonii. Před českým publikem vystoupí až v červnu 2016, kdy budou mít čtyři koncerty v rámci festivalu Concentus Moraviae. Právě v roce 2016 bude festival věnován poctě smyčcovému kvartetu jakožto hudebnímu uskupení i jeho místu v historii vážné hudby.

„Následující album, jehož nahrávání se plánuje na první polovinu příštího roku, věnuje Pavel Haas Quartet dílu Dmitrije Šostakoviče. Vedle smyčcových kvartetů č. 8 a 10 na něm zazní i klavírní kvintet, k jehož natočení soubor přizval výjimečného ruského klavíristu Denise Kožuchina. Supraphon plánuje vydání alba na podzim 2016,” dodal Drvota.

Reklama

Výběr článků

Načítám