Hlavní obsah

Národní galerie se odvolá, nechce vrátit obraz Madona z Veveří

Novinky, ČTK

Národní galerie v Praze se v nejbližších dnech odvolá proti rozhodnutí soudu, podle něhož by měla církvi vrátit obraz Madony z Veveří. Spor o obraz se k soudu dostal poté, co galerie odmítla středověkou památku římskokatolické církvi vydat na základě její žádosti podané v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi.

Foto: ČTK

Národní galerie se odvolá proti rozhodnutí

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl 7. srpna, že Národní galerie musí obraz farnosti Veverská Bítýška vydat. Galerie s rozsudkem a názorem soudu nesouhlasí. Rozsudek instituce obdržela 18. srpna a během 15denní lhůty se hodlá odvolat. [celá zpráva]

Obě strany se před zahájením soudního sporu na vydání obrazu nedohodly. Podle právního zástupce církve Františka Severina galerie před podáním žaloby odmítla nabídku, že dostane obraz na 50 let do bezplatné výpůjčky za to, že uzná jeho vlastnictví církví. Národní galerie obraz nevydala, protože se podle jejího názoru nepodařilo bez pochyb prokázat vlastnictví díla.

Podle ní obraz nespadá pod zákon o restitucích, který napravuje křivdy způsobené komunistickým režimem v letech 1948 až 1989, protože byl ve vlastnictví státu již před tímto obdobím. Církev zase argumentovala tím, že neexistuje od poloviny 18. století do roku 1958 dokument, podle kterého by o toto významné dílo přišla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám