Hlavní obsah

Václav Havel a „devadesátky“ na výstavě Jiřího Jírů

Novinky, Stanislav Dvořák

Snímky prezidenta Václava Havla z 90. let nabídne výstava fotografií Jiřího Jírů od 2. září do 2. října v Českém centru Praha.

Foto: Jiří Jírů

Václav Havel

Článek

Jedná se o celkem 43 kolorovaných fotografií. Autor jim však říká foto-obrazy. Autorem koncepce a kurátorem výstavy je sám Jírů, který byl oficiálním fotografem Václava Havla.

„Koncept nynější výstavy vychází z prezentace z roku 1995 Dva roky na Hradě, která se konala v Domě U Černé Matky Boží. Současně vydal Jírů fotografickou publikaci Havel s předmluvou Miloše Formana. Kniha se stala de facto součástí původní výstavy a v roce 2008 získala první cenu na fotografickém festivalu v italském Orvietu v kategorii Historická kniha,“ vysvětlila Radka Lím Labendz.

Některé snímky nebyly nikdy vystavovány. K nejzajímavějším patří ty s Borisem Jelcinem, Henrym Kissingerem, královnou Alžbětou, první ženou Olgou a Rolling Stones.

„Z původních barevných negativů zhotovuji černobílé zvětšeniny, které tónuji do sépiové barvy, a nakonec ručně koloruji některé detaily podle původních barev,“ popsal Jiří Jírů svůj osobitý postup.

Bruselský novinář a kritik umění Peter Ferril o něm píše: „V momentu, kdy si divák všimne barevného detailu, musí se jeho oko přeorientovat a ‚číst‘ fotografii úplně jiným, zcela novým způsobem. Vzniká tak realita do značné míry surreálná nebo alespoň hyperreálná. Efekt je zneklidňující.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám