Hlavní obsah

Seriál o romské třídě nebyl nekorektní, rada kritiku smetla

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) odmítla nedávnou stížnost osmi neziskových organizací, které se na ni obrátily otevřeným dopisem kvůli loni vysílanému seriálu České televize Třída 8. A. Ten měl podle nich prohlubovat stereotypy vůči Romům, a organizátoři proto požadovali omluvu tvůrců protagonistům. Zároveň požádali, aby seriál nebyl reprízován.

Foto: Česká televize

Děti z pořadu 8.A.

Článek

Na zamítavé stanovisko RRTV upozornil server Romea.cz, který zveřejnil i odpověď na apel.

Rada konstatovala, že podle jejího mínění nepostupovali tvůrci nekorektně. Odmítla rovněž, že by výsledná podoba seriálu deformovala realitu a představovala stereotypní pohled na Romy. „Z monitoringu nevyplynulo, že by tvůrci při natáčení a zpracování dokumentárního materiálu postupovali  z pohledu zákona nekorektně, tj. tak, aby výsledný tvar nepřípustně deformoval realitu,” stojí mimo jiné v odpovědi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rada nemá pravomoc nařídit provozovateli vysílání, který je z hlediska zákona odpovědný za obsah vysílání, omluvu, a tím spíše to nemůže nařídit tvůrcům. Návrh na zamezení vysílání případné příští reprízy fakticky znamená návrh na cenzurní zásah, který je pochopitelně nepřijatelný,” opáčila rada na požadavek omluvy.

Seriál, který byl inspirován švédskou dokumentární reality show, přibližoval trojici učitelů z elitních škol, kteří začali vyučovat na ryze romské základní škole. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám