Hlavní obsah

Pěvkyně Kalivodová se s Carmen stěhuje do Národního divadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezzosopranistka Andrea Tögel Kalivodová přejde s rolí Carmen z pražské Státní opery do Národního divadla (ND). První představení slavné opery Georgese Bizeta bude 20. září, informovala Martina Voráčková.

Článek

V ND nyní Kalivodová účinkuje také v opeře Boris Godunov v roli Šenkýřky. Ve Státní opeře ještě zpívá například v roli Ježibaby v Dvořákově Rusalce, v roli Maddaleny ve Verdiho opeře Rigoletto a jako Fenena v opeře Nabucco.

Kalivodová ztvárňuje roli Carmen takřka celý život. Představila se v ní téměř na všech českých operních scénách. Vedle Prahy zpívala Carmen také v Brně, Liberci, Ostravě, Ústí nad Labem i na mnoha jevištích v zahraničí. „Krásné vzpomínky mám na hostování v Brně loni v únoru. V Janáčkově divadle jsem totiž jako malá holka začínala ve sboru. Moc ráda na to vzpomínám a byl to pro mě opravdu velmi nostalgický zážitek,” uvedla pěvkyně, která Státní operu a Národní divadlo považuje za svůj 'umělecký domov'.

„Byla jsem moc ráda, že jsem se mohla brzy po porodu vrátit do práce. Je až neuvěřitelné, že jsem již pět měsíců po narození syna hrála Carmen ve Státní opeře. Vím a cítím, že mě tato role bude provázet celý život. Těším se však i na nové výzvy, studuji nové role,” uvedla Kalivodová. Dodala, že na podzim chystá křest nového CD s názvem Moje nej. Zaznít na něm mají operní a muzikálové melodie za doprovodu Filharmonie Hradec Králové a pod taktovkou dirigenta Leoše Svárovského.

Rodačka z Kroměříže již na konci 90. let slavila úspěchy na celostátní soutěži českých konzervatoří v Pardubicích, posléze studovala na Akademii múzických umění v Praze u pěvkyně Naděždy Kniplové. V roce 2001 vyhrála cenu Nadace Emy Destinnové v Londýně a debutovala v londýnské Královské opeře Covent Garden. O rok později přijala angažmá do Státní opery v Praze. V roce 2011 zde například vystoupila jako Dulcinea v Massenetově opeře Don Quijote. Věnuje se také operetě, v Hudebním divadle v Karlíně hostovala v Polské krvi Oskara Nedbala.

Reklama

Výběr článků

Načítám